Društvo 

Nagrađeni najstariji penzioneri Kraljeva

Udruženje penzionera grada Kraljeva i ove godine je poslednjeg oktobarskog dana, povodom obeležavanja meseca starih priredilo druženje u Dnevnom boravku penzionera  i uručilo novčane nagrade članovima Udruženja starijim od 90 godina, bračnim parovima koji su 60 i više godina u braku i penzionerima koji koriste penziju duže od 40 godina. Prema rečima predsednika Udruženja penzionera grada Kraljeva Ratomira Drobnjaka, takvih penzionera je u Udruženju 176.

„Sve smo ih pozvali da dođu i priredili skroman ručak i poklon po 2.000 dinara. Najstarija penzionerka, koja je rođena 21. februara 1923. godine, nažalost, nije došla jer je nepokretna. Najstariji bračni par je iz Adrana, a brak su zaključili 1959. godine. Najstariji penzioner koji penziju koristi duže od 40 godina penzionisan je 1967. godine“, navodi Drobnjak.

Kako su starost i bolest mnoge onemogućili da se druže sa svojim prijateljima, kako ističe predsednik Udruženja, novac će im biti predat preko predsednika mesnih zajednica, koji ih i inače obilaze. Pored ovih nagrada, onima koji imaju male penzije, Udruženje daje još po 2.000 dinara.

„Imamo penzionere sa mnogo malim penzijama. Sto devedeset ih je podnelo zahtev za pakete koje je odobrio Fond PIO, dok 187 ima penzije manje od 10.000 dinara, a drugih prihoda nemaju. Mi preko godine, kvartalno, dodeljujemo tim penzionerima po 2.000 ili kupimo neki poklon i odnesemo. Naši članovi preko Udruženja kupuju ogrev, belu tehniku, meso… Dajemo pozajmice, od 10.000 do 100.000 dinara, na deset meseci. Ove godine smo dali 200.000.000 pozajmice. Uglavnom penzioneri sa niskim primanjima podižu pozajmice“, priča predsednik Udruženja penzionera grada Kraljeva, dodajući da članovi idu i na razna druženja i izlete. Ove godine su imali osam izleta i dva druženja, a na druženju zakazanom za 10. novembar u „Bristolu“ očekuju 400-500 penzionera.

Grafonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić istakao je da se Grad trudi, zajedno sa Udruženjem penzionera, da pomogne najstarijim sugrađanima, kao i da su u prethodnih nekoliko godina, u oktobru – mesecu starih, u saradnji sa Kraljevačkim pozorištem, organizovane besplatne predstave za penzionere.

Kraljevačko Udruženje penzionera ima oko 16.000 članova, a u Kraljevu je prošle godine bilo oko 30.250 penzionera.

 

Share

Povezani postovi