Društvo Najčitanije 

Počela prijava Kraljevčanki za besplatne skrining preglede na mamografu

Mobilni mamograf za skrining dojke stiže u Kraljevo šestog decembra i u zavisnosti od interesovanja građanki biće tu dva meseca a možda i nešto duže. Sve građanke koje žele da urade besplatan, brz i bezbolan pregled obe dojke mamografom mogu da se prijave na brojeve telefona 036/ 301-633, 036/ 335-804 ili 060/ 576-22-81 u terminu od 8 do 19 časova.

Mobilni mamograf u Kraljevu je bio pre dve ipo godine i, uprkos epidemiji korona virusa, interesovanje je bilo izuzetno veliko. Urađena su 1994 pregleda, od čega je 169 nalaza bilo pozitivno. Nakon detaljnih ispitivanja urađeno je pet biopsija i dve su bile maligne.

“Sa brzom, ranom dijagnostikom uspeli smo da spasimo bar dva života. Cilj nam je da sa ovakvim pregledima na dve godine, sa ranom dijagnostikom, spasimo što više naših sugrađanki,” ističe
dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice “Studenica” u Kraljevu.

On pojašnjava da je mamograf republičko vlasništvo ali će preglede na njemu obavljati radiolozi i tehničari iz kraljevačkog zdravstvenog centra. U centralnoj Srbiji postoji samo jedan mobilni mamograf a u Vojvodini tri, zbog čega je veoma teško obezbediti da mamograf dođe baš u vaš grad. Pokrenuti su i pregovori da se postojeći mobilni mamografi u Srbiji drugačije preraspodele.

Koliko su važni preventivni skrining pregledi pokazuje i statistika. U Srbiji svaka osma žena oboli od karcinoma dojke koji je najzastupljeniji karcinom kod žena. Godišnje u Srbiji oboli oko 4000 žena, a 1600 izgubi život.

U posebnom riziku su žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu gde je neko od bliskih srodnika imao karcinom dojke, žene koje su imale ranu prvu menstruaciju, pre dvanaeste godine života, žene koje su imale kasnu poslednju menstruaciju, nakon 50 godine života, zatim žene koje nisu rađale ili koje su bile na nekoj hormonskoj terapiji, žene koje su gojazne, koje se ne bave fizičkom aktivnošću i koje preterano konzumiraju alkohol i duvan.

“Karcinom dojke se najčešće javlja nakon četrdesete godine života, zato je preporuka da se na ovaj pregled jave žene od 45 do 69 godina i pacijentkinje od četrdesete godine koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu,”
ističe Tamara Anđelković, ginekolog u Domu zdravlja Kraljevo.

Mobilni mamograf će od šestog decembra raditi od 7.30h do 12.45h a ako interesovanje bude veliko biće uvedena i druga smena. Da bi obavile zakazani pregled dovoljno je da žene kod sebe imaju samo ličnu kartu. Takođe, kada dolaze na pregled ne bi trebalo da koriste dezodoranse i parfeme jer njihove čestice mogu da se zadrže na rendgenskom snimku i otežaju njegovo čitanje.

Očitani rendgenski snimci biće dostavljeni iz Službe radiologije u Službu za zdravstvenu zaštitu žena gde će timska sestra da kontaktira svaku sugrađanku telefonskim putem i da joj saopšti rezultat. Ukoliko bude postojala potreba sugrađanke će biti upućene kod izabranog ginekologa na dalje preglede.

Inače, u Opštoj bolnici Studenica trenutno postoji digitalni mamograf koji se koristi samo za dijagnostičke preglede, ne i za preventivne skrining preglede, jer je njegova mogućnost kada je u pitanju broj pregleda mala. Direktor Opšte bolnice Studenica dr Zoran Mrvić ističe da će bolnica u dogovoru sa ministarstvom krajem decembra ili početkom januara dobiti još jedan novi digitalni mamograf koji će biti smešten u Poliklinici i tada se otvara mogućnost i za obavljanje redovnih skrining pregleda u Kraljevu. Ipak mali digitalni mamograf ne može da obavi dve hiljade skrining pregleda za dva meseca zbog čega će ponovo biti značajno da mobilni mamograf dođe u Kraljevo.

Share

Povezani postovi