Društvo 

Otvoreno regionalno Razvojno savetovalište za decu sa smetnjama u razvoju

U Domu zdravlja u Kraljevu, u prostorijama koje je koristio Zavod za javno zdravlje, svečano je otvoreno Razvojno savetovalište za rad sa decom sa razvojnim poteškoćama, rizicima i smetnjama u razvoju. U velikom, renoviranom i adekvatno opremljenom prostoru sa decom će raditi stručni timovi koji su prošli kvalitetne i dugotrajne obuke.

Savetovalište je regionalnog karaktera i namenjeno je deci iz Kraljeva,  Vrnjačke Banje i Raške uzrasta do šest godina. Procenjeno je da u ova tri naseljena mesta živi oko deset hiljada dece tog uzrasta, od čega 1800 do 2000 dece imaju poteškoće u razvoju, a kapacitet savetovališta u Kraljevu je upravo 2000 mesta.

Podršku u otvaranju savetovališta pružili su Ministarstvo zdravlja, Grad Kraljevo, Unicef, i lokalni privrednici.

„Podržali smo petnaest okruga u kojima smo formirali razvojna savetovališta i intersektorske timove za rane intervencije. Oni su obučeni da pružaju moderne, savremene usluge koje su usmerene na rad sa porodicom i rad u okruženju u kome dete živi, kao što su dom i vrtić,“ ističe Jelena Dajanović Jakovljević, voditeljka Programa za zdravi rani razvoj dece u Unicefu.

Ovde će raditi timovi iz Doma zdravlja, Centra za socijalni rad i Predškolske ustanove, edukovani za pomoć ne samo deci sa smetnjama u razvoju već i njihovim porodicama. Radićemo i na terenu, za šta nam je potrebno jedno vozilo, i imamo čvrsta obećanja Ministarstva zdravlja da će to vozilo stići u naš Dom zdravlja,“ naglasila je dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

Ona je istakla da u Razvojnom savetovalištu trenutno rade dva logopeda i dva psihologa, a potrebno je još stručnih saradnika, poput defektologa i socijalnih radnika. Savetovalište je opremljeno i savremenim didaktičkim materijalom i opremom za rad on line, na daljinu.

Kako saznajemo, interesovanje roditelja za ovaj način rada sa decom je veliko i već su formirane duge liste čekanja. Trenutno se radi sa decom iz Kraljeva, a uskoro će biti uključena i deca iz Vrnjačke Banje i Raške u saradnji sa Domovima zdravlja iz te dve opštine.

Cilj je da ovim načinom rada deca sa smetnjama u razvoju što bolje razviju svoje potencijale i ne osećaju se odbačeno u svom okruženju već kao aktivni članovi društva u kome žive.

Share

Povezani postovi