Društvo Najčitanije 

Počeli radovi na izgradnji devijacije u Adranima

Danas je počela izgradnja devijacije preko Musine reke u Adranima, kako bi preko nje bio uspostavljen saobraćaj Ibarskom magistralom koji je na toj deonici od petka prekinut, kada je reka urušila deo mosta. Nalog za izgradnju devijacije u hitnom roku, a zatim i novog mosta, dao je ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je ovu lokaciju obišao dan nakon urušavanja mosta. 

Ovaj most je izgrađen 1964. godine, zato ima stubove u koritu, što se odavno ne radi tako. Rekonstruisan je 2016. godine. Tada je trebalo da se uradi nov most a ne da ga rekonstruišu na starim stubovima, zato se i desilo da ga reka ovako ošteti,” rekao je ministar Vesić i dodao da će izgradnja devijacije, preko koje će biti uspostavljen saobraćaj, biti završena za osam do deset dana.

Uradiće se cev kroz koju će prolaziti reka i zemljani nasip tako da će put sa privremenim asfaltom biti pušten i za deset dana će moći da se prolazi tuda. Moraće da se vozi sporije ali biće uspostavljen saobraćaj”, ističe Vesić.

Radove će izvoditi preduzeće “Novi Pazar-Put” koje je inače zaduženo za održavanje Ibarske magistrale.

Već prevozimo 140 cevi, fi 1600, i potrudićemo se u dogovoru sa projektantima da devijacija bude dvosmerna ili bar semaforom regulisana tako da i teretni saobraćaj može da prolazi ovuda. Nakon toga ćemo da izmestimo instalacije (gas, dalekovod, telefonski kabl) i srušimo ovaj stari most. Nadam se da ćemo taj posao obaviti u roku, čak i mesec dana pre roka,” kaže Aleksandar Grbović, direktor preduzeća “Novi Pazar-Put”

Ministar Vesić je najavio da će novi most biti izgrađen sa mnogo većim rasponom i biće viši u odnosu na sadašnji most koji je izgrađen veoma nisko u odnosu na reku, ispod nivoa bedema, i istakao da je potrebno minimum četiri meseca da se most završi i ispravi korito reke, što će takođe uraditi preduzeće Novi Pazar-Put.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić zahvalio je Vladi Republike Srbije na izuzetno brzoj reakciji nakon poplava koje su se dogodile u Kraljevu. 

Srbija vode su podigle nasip pored Musine reke u Adranima koji je sada znatno viši nego pre četiri godine kada su bile prethodne poplave, i Musina reka se sada nije izlila iz korita, ali most je ostao kao kritična tačka. Izgradnjom novog mosta rešićemo problem svih stanovnika Adrana ali i svih ljudi koji prolaze kroz ovo mesto,” kaže Terzić.

Prestanak padavina i značajno smanjenje vodostaja Musine reke omogućili su radnicima da već danas počnu prve radove na izgradnji devijacije, što smo upravo zabeležili. Lokaciju smo obišli oko dvanaest časova i saznali da danas popodne stižu cevi pa će se sutra radovi intenzivirati.

Share

Povezani postovi