Kultura 

25. juna Srbija igra kolo

Kraljevo i mnogi drugi gradovi u Srbiji priključili su se manifestaciji “Srpsko narodno kolo” koju je pokrenulo udruženje građana BeNNem, sa ciljem da cela Srbija prihvati ovu zamisao i da se istog dana, u isto vreme, srpsko kolo igra na svim glavnim trgovima u Srbiji. Planirano je da se manifestacija održava tačno u podne svake godine, poslednje nedelje meseca juna, a ove godine je to u nedelju 25. juna.

Predsednik kraljevačkog ogranka udruženja BeNNem, Radovan Peković, podseća da je Unesco 2017. godine uvrstio srpsko kolo na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, uz slavu koja je uvrštena 2014. godine, pevanje uz gusle 2018. i zlakusku grnčariju 2020. godine, i pojašnjava da je značaj kola za srpski narod poslužio kao inspiracija udruženju BeNNem da pokrene ovu inicijativu.

Vladika Rade reče: “Čujete li kolo kako peva, ka je ona pjesma izvedena iz glave cijela naroda”. Ovde se može simbolika naći da kolo predstavlja ceo narod i da pored toga što uveseljava ljude, ono i zbližava ljude. Cilj i jeste da toga dana, sabrani u jednom velikom kolu, svi predstavimo one prave vrednosti, tradicionalne, porodične, univerzalne ljudske vrednosti sažete u tom kolu. Takođe želimo da simbolično prikažemo jedinstvo celog naroda, svih stanovnika Srbije, i da na taj način osmislimo našu budućnost da bude veselija, naprednija, uspešnija, kroz igru, pesmu i kolo koje nas je proslavilo kroz vekove i koje će nas sigurno voditi i kroz buduće vreme,” ističe Peković.

Ideja za pokretanje ove manifestacije, kako je saopšteno, proistekla je i iz jednog projekta na kome udruženje BeNNem radi već dvadeset tri godine, a to je uspostavljanje humanizma, a ne globalizacije i kapitalizma, kao osnovnog društvenog uređenja.

U zapadnom svetu je u toku projekat globalizacije, a projekat humanizma je nasuprot tome projekat  humanizacije, očuvanja svakog naroda, svakog jezika, svakog pisma, svakog čoveka, svake porodice, svakog nematerijalnog ili materijalnog dobra, na dobro svima, a kolo je važan element očuvanja srpskog naroda,” kaže Dragan Knežević, jedan od osnivača i učesnika projekta “Utemeljenje humanizma kao osnovnog društvenog uređenja” i član udruženja BeNNem, i dodaje:

Udruženje Benem je pravno utemeljeno 2012. godine i dvadeset tri godine radi na ovom projektu iz koga se rodila ideja da čuvajući naš koren, za našu decu, za našu budućnost, za naš narod, pokrenemo manifestaciju srpskog narodnog kola koja će u ovom momentu biti od Subotice do Vranja i od Zaječara do Valjeva, istog dana, u istom satu. Možete zamisliti kako će to da izgleda kada cela zemlja, na trgovima svih naših gradova, bude čuvala svoj koren za svoju decu i svoju budućnost.”

Da je srpsko narodno kolo u najdubljoj tradiciji našega naroda podseća i pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva zadužen za kulturne manifestacije, Miloš Milišić, i ističe da Grad Kraljevo, i on lično, iz sve snage podržavaju ovu manifestaciju za koju veruju da će postati tradicionalna. 

Čuvajući tradiciju mi čuvamo i narod i državu. Nije mali broj onih koji nam ne misle dobro. Aforističar, Kraljevčanin, Dimitrije Jovanović, jednom prilikom je rekao “Nije mi žao velike, žao mi je ove male Srbije.” Naša je sveta dužnost i zadatak da je čuvamo, negujemo i predamo onima koji će doći iza nas, onakvu kakvu smo je mi nasledili od naših predaka i možda još i da je unapredimo. Mi naravno moramo prihvatiti savremenosti koje dolaze iz zapadnog sveta, ali moramo i čuvati tradiciju jer ćemo tako sačuvati sebe,” poručuje Milišić.

Kolo, na centralnom trgu u Kraljevu, igraće Kulturno umetničko društvo “Riznica” a organizatori pozivaju građane da dođu i da i oni učestvuju u ovoj manifestaciji koja počinje u nedelju, 25. juna, u 12 časova, i trajaće 45 minuta, do sat vremena.

Share

Povezani postovi