Kultura 

Lena Kovačević i Jovan Maljoković zatvaraju “Džezibar” u Kraljevu

Internacionalni džez festival „Džezibar, koji se trinaesti put održava u Kraljevu, u organizaciji Kulturnog centra “Ribnica”, počinje večeras, 28. juna, i trajaće do petka 30. juna. 

Festival počinje u 21 čas nastupom benda Dusha Connection iz Austrije, u dvorištu Francuske kuće u Kraljevu. Trio Dusha Connection čine Esad Halilović (bubnjevi, kompozicija i aranžmani), Urs Hager (klavir) i Clemens Rofner (kontrabas). Ovi instrumentalisti se oslanjaju na široku bazu istorije džeza i povlače linije i prema drugim stilovima, dopuštajući svojim različitim korenima da govore u muzičkom smislu. Nakon njih u 22 časa nastupa Dušan Petrović bend. Posetioci imaju priliku da čuju kompozicije sa albuma From April to December, koji je objavljen prošle godine. Dr Dušan Petrović je iznedrio muziku koja je neosporni pomak u muzičkoj industriji Srbije, a pogotovu u žanru domaćeg džez i fjužn zvuka.

Koncerti u dvorištu Francuske kuće nastavljaju se i u četvrtak, 29. juna, kada od 21 čas nastupa Duško Šobat, grupa iz BiH. Bend je osnovan 2016. godine, a prvi album pod nazivom „Raskoš” objavili su za PGP-RTS. Članovi benda su Duško Šobat – gitara, Igor Jovanović – bubanj i Mladen Bojić – bas. Njihovu muziku odlikuje stilsko šarenilo različitih muzičkih pravaca. Funktastic Coalition Group nastupa u 22 časa. U pitanju je fank/džez instrumentalni sastav koji izvodi autorske kompozicije u originalnim aranžmanima. Sastav je 2012. godine okupio Nemanja Zlatarev, muzičar i trombonista Big benda RTS-a, kao i Beogradskog Diksilend orkestra. Grupu čine pretežno mlađe generacije muzičara celokupne srpske džez scene, pa otuda i sam naziv „koalicija”. 

Program trećeg, poslednjeg dana festivala, biće održan 30. juna na Trgu srpskih ratnika, centralnom gradskom trgu u Kraljevu. U 20 časova nastupa Srđan Ivanović Blazin’ quartet iz Francuske. Kvartet čine Andreas Polyzogopoulos – truba, Srđan Ivanović – bubanj, Steve Hamilton – klavijature i Mihail Ivanov – kontrabas. Spojem orijentalne muzičke filozofije i džeza, ovaj kvartet je kreirao autentičan zvuk u rasponu od melodičnog do ritmičkog, od konkretnog do apstraktnog, od akustičnog do elektronskog. Blazin’ quartet je dobitnik nekoliko uglednih internacionalnih nagrada, a već petnaest godina nastupa na koncertima u Evropi, SAD-u i Aziji.

Nakon francuskog sastava, u 21 čas je koncert poznate srpske džez pevačice i kompozitorke Lene Kovačević čiji muzički stil odiše jedinstvenim spojem pop i džez muzike. 

Trinaesti kraljevački džez festival zatvoriće Jovan Maljoković Balkan salsa bend, koncertom koji počinje u 22 časa i 30 minuta. Jovan Maljoković je srpski džez saksofonista, kompozitor i aranžer. Tokom šest decenija duge karijere, nastupao je na svim domaćim i brojnim džez festivalima u Evropi, kao i na Kubi. Jedan je od najplodnijih džez autora u Srbiji. Do sada je objavio trinaest autorskih albuma. Muzika koju svira je veoma prepoznatljiva. To je fini spoj džeza i tradicionalne muzike. 

Program je besplatan za publiku.

Share

Povezani postovi