Kultura 

Počinje festival “Zlatne harmonike Kraljeva”

Festival „Zlatne harmonike Kraljeva” počinje večeras solističkim koncertom Nikole Pekovića u 20 časova u Narodnom muzeju Kraljevo. U okviru programa „Nova muzika za harmoniku solo“ na repertoaru su dela I. Brkljačića, V. Koraća, A. Mirze, I. Andrića i R. Jakovljevića.

Festival će trajati do petka 21. jula, a u njegovom programu su i predstavljanje novog albuma Vlade Panovića „45 godina zajedno” u Svečanoj sali Gradske uprave Kraljeva u utorak 18. jula u 12 sati, kao i master klas Vlade Panovića na istom mestu narednog dana, od 11 časova, a od 20 časova iste večeri u Svečanoj sali je program „Harmonika u Srbiji i svetu”. Posetioci imaju priliku da čuju kratak osvrt o pretečama ovog instrumenta, o pojavi harmonike na našim prostorima i u svetu, o repertoarskom bogatstvu i raznovrsnosti. Tradicionalnu i komponovanu muziku sa našeg područja, kao i internacionalni i klasični repertoar, izvešće Miša Mijatović, Aleksandar Sofronijević, Vlada Panović i Nikola Peković. U programu učestvuju i plesni parovi.

Takmičenje mladih harmonikaša za priznanje „Novica Negovanović” je u četvrtak 20. jula od 21 čas na centralnom gradskom trgu u Kraljevu. U revijalnom delu programa nastupaju prošlogodišnji pobednik Jovan Pajović iz Čačka, sin Novice Negovanovića i vokalni solisti Mira Aleksić i Čeda Marković, u pratnji Narodnog orkestra pod rukovodstvom Vlade Panovića. 

Festival se završava 21. jula koncertom „Kraljevo Lepi u čast”. Koncert počinje u 21 čas, a pored Lepe Lukić, na centralnom trgu u Kraljevu će nastupiti i Snežana Đurišić, Jelena Broćić, Anđela Subotić, Dragi Domić, Ivan Milinković i Aleksandar Tirnanić. Vokalne soliste prate orkestri Miše Mijatovića, Vlade Panovića i tamburaški orkestar sa Aleksandrom Sofronijevićem i Nikolom Pekovićem.

Share

Povezani postovi