Privreda 

Rast privrede u Raškom i Moravičkom okrugu

U 2016. godini i na nivou republike i na nivou regiona zabeležen je porast spoljno-trgovinske razmene, bolja fiskalna stabilnost, smanjenje javnog duga i porast broja privrednih subjekata.

Spoljno-trgovinska razmena na nivou republike u prošloj godini povećana je za 7,2% a na nivou Raškog i Moravičkog okruga za 10%. Izvoz je porastao više nego uvoz, tako da je pokrivenost uvoza izvozom na nivou republike bila 78,2% a u regionu 79%.

” Najznačajniji proizvodi koji se izvoze iz ovog regiona su maline i drugo voće, posuđe, barut i proizvodi namenske industrije,” ističe vršilac dužnosti direktora PKS Regionalne privredne komore Kraljevo, Zvonko Tufegdžić.

Tufegdžić naglašava da prošle godine nije bilo značajnijih investicija u ovom delu Srbije, ali je zabeležen razvoj nekoliko domaćih srednjih i velikih preduzeća.

” Na području Kraljeva svoje kapacitete su proširila preduzeća Tri jele, Gir i Radijator. Preduzeće Unipromet iz Čačka kapacitete je proširilo i u Kraljevu i u Čačku, a u oblasti turizma primećen je razvoj manjih privatnih preduzeća na Kopaoniku i u Vrnjačkoj Banji,” ističe Tufegdžić.

Mišljenje stručnjaka Regionalne privredne komore Kraljevo je da je razvoj domaćih privrednih subjekata najzdraviji razvoj i da ga treba i dalje podsticati subvencijama i olakšicama. Jedna povoljnost ove godine su smanjeni uslovi za dobijanje subvencija za novootvorena radna mesta.

” U našem regionu smanjeni su uslovi koje investitori treba da ispune da bi dobili subvencije po novootvorenom radnom mestu. Umesto investicije od najmanje 150 000 evra i 100 zaposlenih, sada je potrebno da investiraju najmanje 100 000 evra i imaju 50 ili više zaposlenih,” naglašava Tufegdžić.

Odraz povoljnijih privrednih kretanja i nešto bolje poslovne klime u prošloj godini je i porast broja privrednih subjekata koji je, ne računajući preduzetnike kojih je u Kraljevu oko 16 000, u ovom gradu povećan sa 4 500 na 5 400 privrednih subjekata. Anketiranje privrednika pokazalo je da su najtraženija zanimanja u ovom regionu, a slično je i na nivou republike, stručnjaci za razvoj softvera, projektanti, analitičari, mašinski inženjeri, šivači tekstila, zavarivači, armirači, rezači plamena, monteri i dobri komercijalisti i zastupnici osiguranja.
U Regionalnoj privrednoj komori Kraljevo, koja je ogranak Privredne komore Srbije, smatraju da bi privrednicima trebalo pomoći i smanjenjem poreza i doprinosa na plate koji su najviši u ovom delu Evrope. Kako ističu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će to pokušati da primeni ove godine.

Share

Povezani postovi