Smanjena nezaposlenost ili statistička varka

U 2016. godini stopa nezaposlenosti u centralnoj Srbiji je smanjena na 14,2% ali je i dalje veća od republičkog proseka koji je 13,8%. Koliko je nezaposlenost zaista smanjena najbolje ilustruje drugi statistički parametar- broj zaposlenih. Na nivou republike on je u 2016. porastao za 0,6%

Podaci filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu pokazuju da je u 2016. godini u Kraljevu zaposleno 4600 osoba, što ukazuje na pomisao da je nezaposlenost značajno smanjena. Mnogi su se odmah zapitali “A gde?”, jer dugo nema značajnih investicija u ovom delu Srbije. U tačnost tog podatka odmah su posumnjali i novinari, ali direktorka filijale Snežana Prelić bila je decidna: “To su bez sumnje ti podaci”.
Pojašnjenje dobijamo od vršioca dužnosti direktora Regionalne privredne komore u Kraljevu Zvonka Tufegdžića: ” Na području republike imamo povećanje zaposlenosti od 0,6%. Prati se i parametar smanjenja nezaposlenosti ali tako da se i zapošljavanje na mesec dana i javni radovi računaju kao zaposlenost. To znači da je pokazatelj od 0,6% u stvari pravi pokazatelj i toliko je novozaposlenih ljudi u našem regionu.”

U 2017. godinu Kraljevo je ušlo sa evidentiranih 12 177 nezaposlenih građana. Na području koje pokriva kraljevačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, a to su grad Kraljevo i opštine Raška i Vrnjačka Banja, na evidenciji je ukupno 18 500 osoba. Najviše nezaposlenih čak 48% je starosti od trideset do pedeset godina, a kada su u pitanju stručne kvalifikacije, najviše je nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, oko 60%. Osobe ženskog pola čine 55% nezaposlenih.

Za smanjenje nezaposlenosti u 2017. godini i podršku zapošljavanja teže zaposlivih kategorija, a to su mladi do trideset godina starosti i stariji od pedeset godina, grad Kraljevo je opredelio dvanaest miliona dinara budžetskih sredstava.

Share

Povezani postovi