Politika 

Američki investitori dolaze u Jagodinu

U Jagodinu će doći investitori iz SAD, Rusije i Kine, najavljuje predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

Dragan Marković Palma, koji je je jedini političar iz Srbije koji je prisustvovao inauguraciji Donalda Trampa, ističe da je u Vašingtonu dogovoreno da sredinom ove godine u Jagodinu dođe između sedam i deset američkih gradonačelnika i desetak investitora iz SAD-a .

“Tokom naše posete Americi, direktor kompanije” Testeral “iz Jagodine, Milovan Vidojević, potpisao je predugovor o snabdevanju jedne američke kompanije iz Čikaga ALU i PVC stolarijom. Uskoro očekujemo dolazak Amerikanaca u Jagodinu. U Jagodini imamo jednog Rusa koji gradi fabriku, za dvadesetak dana kineski investitor otvara fabriku papuča i očekujemo Amerikance. Jagodina će tako biti jedini grad na svetu koji ima tri investitora iz tri najveće ekonomske i vojne sile sveta, Rusije, Kine i SAD “, pojašnjava Marković.

Direktor kompanije “TESTERAL”, Milovan Vidojević, koji je bio u delegaciji sa Markovićem i vlasnikom kompanije “JELA” iz Jagodine, potvrđuje da je potpisao predugovor u Čikagu, ali da je ekonomska politika te američke kompanije da se ne saopštavaju detalji iz predugovora dok se ne potpiše konačan ugovor.

Govoreći o svojoj poseti SAD, Marković ističe da je ambasada Srbije u glavnom gradu SAD, jedina bez obeležja.

“Nema zastave Republike Srbije i nigde ne stoji natpis da je to ambasada Srbije. Pitao sam ambasadora Đerđa Matkovića zašto je to tako, a on mi je odgovorio da u toj ulici i na toj zgradi ne mogu da stoje nikakvi simboli. Mi smo onda obišli Vašington i videli da ispred svake ambasade stoje zastave i obeležja države iz koje su te ambasade “, ističe i posebno naglašava da ambasador Matković i naše osoblje u Vašingtonu dobro rade svoj posao i nastoje da uspostave dobru saradnju sa Trampom.

“U Vašingtonu sam razgovarao i sa bivšim zamenikom direktora CIA, Stivom Majerom koji je bio zadužen za Balkan i on sve zna šta se dešavalo i šta se dešava u Srbiji, kao da živi u Pomoravskom okrugu. Pitao sam ga da li zna ko sam i šta radim, a on mi je ispričao moju biografiju i čak nešto što ni ja nisam znao i njegovo ime sam dobro upamtio “, rekao je Marković.

Na novinarsko pitanje da li će novi predsednik SAD Donald Tramp dobiti voštanu figuru u Muzeju voštanih figura u Jagodini, kao što ju je dobio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Marković odgovara da on to treba da zasluži.

“Da bi pravio voštanu figuru nekog predsednika on pre svega mora da ima određene zasluge, a kada je reč o gospodinu Trampu, mora da prođe jedno određeno vreme da vidimo kako će nova adminstracija SAD da se odnosi prema Srbiji. Ono što mi iz Srbije tražimo je da se više ne primenjuje sila kada se odlučuje o Srbiji, već da kriterijum bude pravo i pravda. Srbija treba da sarađuje sa Amerikom. Ko ne sarađuje sa Amerikom, nema dobru ekonomsku budućnost”, kaže Marković.

Izvor: www.jagodina.org.rs

 

 

Share

Povezani postovi