Kultura 

Dani komedije u Jagodini

Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije “Dani komedije” koji će se ove godine održati 46. put, po tradiciji od 20 do 27. marta, biće u znaku domaćih autora. Od sedam predstava, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, “čak šest su napisali domaći pisci, pri čemu je reč o praizvedbama njihovih tekstova”, objasnila je selektor festivala, teatrolog i pozorišni kritičar dnevnog lista “Politike” Ana Tasić.

“Ovi autori pripadaju različitim generacijama, od Duška Kovačevića, peko Nebojše Romčevića, Svetislava Basare i Miroljuba Nedovića do Dunje Petrović”, ističe Ana Tasić, uz napomenu da je prilikom izbora komedija, pogledala 40 predstava i napravila izbor od sedam “izuzetnih” komedija, pri čemu je bila “isključivo vođena kriterijumima njihovog ukupnog scenskog kvaliteta i komičkih vrednosti”. Ona smatra da su “izabrane predstave ogledalo nagomilanih tenzija u društvu”.

Bave se pitanjima opstanka ili odlaska iz zemlje, životnih okolnosti emigranata, strahovima od terorizma, ksenofobijom, prekomernim uticajem politike na svakodnevni život, društvenom korupcijom i lažnim moralom, objasnila je Tasić.

“Humor u njima je gorak, obojen tamnim tonovima. Ima lice i naličje, potvrđujući složenost žanra komedije koji je kroz istoriju pozorišta postojano otkrivao svoja višeslojna značenja”, dodaje ona i zaključuje da “Imajući sve to u vidu, “Dani komedije” u Jagodini, ove godine imaju podnaslov “Tragikomedije našeg vremena”.

“Dane komedije” ove godine otvoriće ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Publika Jagodine i ovog dela Srbije videće predstave: “Pasivno pušenje” Nebojše Romčevića, režija Egon Savin u izvođenju Zvezdara Teatra Beograd, “Dok te ja hranim i oblačim”, autorski projekat Olje Đorđević, dramaturgija Danica Nikolić, u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad, “Revizor za jugoistok” autora Svetislava Basare, režija Marko Torlaković u izvođenju Šabačkog pozorišta.

Publika će videti i “Hor bečkih dečaka” autora Miroljuba Nedovića, režija Irfan Mensur, u izvođenju Teatra Carte Blanche Beograd, ” 2 u 1″ autora Rej Kuna, režija Petar Jovanović, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica, “Udaj se muški” autora Dunje Petrović, režija Marija Lipovski u izvođenju Centra za interaktivnu umetnost – Ispad, Beograd i “Hipnozu jedne ljubavi”, tekst i režija Dušan Kovačević, u izvođenju “Zvezdara Tetara”.

Izvor: www.rtv.rs

Share

Povezani postovi