Najčitanije Privreda 

Obezbeđen novac za podizanje napona u elektromreži centralne Srbije

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je garanciju Srbije za uzimanje dva kredita, jednog za realizaciju dela prve faze Transbalkanskog koridora Kragujevac-Kraljevo od 30 miliona evra i drugog za odlaganje pepela na termoelektrani Nikola Tesla u bloku A, u iznosu 45 miliona evra.

Antić ističe da je projekat koji razvija Elektromreža Srbije – Transbalkanski koridor u prvoj etapi finansirala Elektromreža, i tada je urađena interkonekcija sa Rumunijom, Pančevo- Rešica. Sada je na redu druga etapa.

“Druga etapa podrazumeva podizanje napona u prenosnoj mreži između Kragujevca i Kraljeva i finanisiraće se sa 30 miliona evra od čega je 15 miliona kredit nemačke KFW banke, Evropska Unija je donirala oko sedam miliona evra, a ostatak od osam miliona obezbediće Elektromreža”, ističe Antić.

Vršilac dužnosti direktora Elektromreže Srbije Jelena Matejić naglašava da, bez zajma, kompanija ne bi mogla sama da finansira Transbalkanski koridor koji je od ogromnog značaja za Srbiju, region, ali i Evropu.

“Izgradnja prve faze transbalkanskog koridra podrazumeva podizanje prenosne mreže centralne i zapadne Srbije na naponski nivo od 400 kilovolti jer je mreža u tom delu stara oko 50 godina”, pojašnjava Matejić.

Taj koridor, prema njenim rečima, ima dužinu od 60 kilometara, a projekat je od najvišeg značaja jer će biti  zamenjena kompletna meža od 220 kilovata u zapadnoj Srbiji, što će smanjiti gubitke energije. Biće završen do 2019. godine.

U narednim etapama radova biće urađeno ukupno oko 320 klometara dalekovoda od čega je u dužini od 260 kilometara dvostruki 400 kilovoltni dalekovod. Ukupna vrednost čitavog projekta je 160 miliona evra.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ističe da je projekat koridora primer dobre saradnje između Srbije, Ministarstva rudarstva i energetike, Evropske komisije i drugih izvora kredita i finansiranja.

“Nadam se da ćemo ići sličnim putem i u drugim projektima ove oblasti i oblasti transporta”, naglašava Devenport i podseća da je EU uložila u energetski sektor u Srbiji više od 500 miliona evra.

Izvor: www.beta.rs

Share

Povezani postovi