Društvo 

Besplatan boravak u banji za penzionere

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) poziva penzionere da se jave na konkurs za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 25 banja u Srbiji.

Pravo da se jave na konkurs, koji je otvoren do 23. marta, imaju svi penzioneri čije su penzije niže od 22.334 dinara, a jedan od uslova je da nemaju druga lična primanja i da nisu koristili besplatan boravak o trošku Fonda u poslednjih pet godina. Za poljoprivredne penzionere uslov je i najmanje deset godina “poljoprivrednog” staža osiguranja.

Uz prijavu se prilaže i penzijski ček za januar ili februar ove godine, dokaz o visini penzije ostvarene po međunarodnim ugovorima, fotokopija lične karte, postojeća medicinska dokumentacija i potpisana izjava o drugim ličnim primanjima i da u poslednjih pet godina nisu koristili rehabilitaciju o trošku Fonda.

Besplatan boravak uključuje i lekarski pregled, terapiju, kao i troškove prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda.

Ove godine prvi put Fond će snositi troškove za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad.

Prijave se podnose opštinskim organizacijama penzionera, prema mestu prebivališta, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija prijavu treba da podnesu isopstavi ili filijali Fonda u mestu prebivališta.

Spisak korisnika pravi se posebno za penzionere iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, a u okviru spiska postojaće liste za starosne, invalidske i porodične penzionere.

Na redosled na rang-listi uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja i dužina korišćenja penzije, dok će korisnici prava na tuđu negu i pomoć dobijati dodatnih 10 bodova.

Pod jednakim uslovima, prednost će imati stariji korisnik penzije, dok članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Na rehabilitaciju će, kako je navedeno u saopštenju Fonda PIO, otići oko 9.500 starosnih, invalidskih i porodičnih penzionera svih kategorija.

Odlukom Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko invalidsko osiguranje za to je izdvojeno 275,6 miliona dinara, što je 0,1 odsto prihoda ostvarenih od doprinosa, a sredstva će se raspodeliti filijalama, prema broju korisnika.

Share

Povezani postovi