Kultura 

Počelo snimanje prve serije o Nemanjićima

Prvi kadrovi igrane serije Radio-televizije Srbije o dinastiji Nemanjića snimaju se u okolini manastira Studenica. Serija  će biti snimana na 220 lokacija, u njoj će igrati 218 glumaca i biće angažovano 2.700 statista. Naredna lokacija snimanja je Kopaonik, a predviđeno je snimanje i u Crnoj Gori, Hercegovini, Raškoj. Početak emitovanja planiran je krajem ove godine u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Igrana serija „Nemanjići-rađanje kraljevine” biće snimljena u produkciji Radio-televizije Srbije, u režiji Marka Marinkovića , prema scenariju Gordana Mihića i jedan je od najvećih projekata RTS.

“Rekonstruisati 12. i 13. vek je jako komplikovano. Pored  scenografije i ostalog, mora dosta toga i komjuterski da se uradi. Mnogo je posla i za kostimografe i majstore za izradu srednjevekovnog oružja. Oružje za pet glavnih glumaca je rukom rađeno, to su verne replike mačeva koje su oni nekada nosili”, ističe producent serije Miško Stevanović.

On naglašava da ova tema nikada do sada nije eksploatisana na televiziji, što je začuđujuće ako se ima u vidu značaj Nemanjića u našoj istoriji.

Vojin Ćetković, koji je prvi stao pred kamere, kaže da mu je čast što igra Stefana Prvovenčanog.

„Velika je čast ali i izazov snimati ovakvu seriju. Ekipa je ogromna, u svakom trenutku nas je oko 130, imamo jahanje, mačevanje, vrlo je zahtevno”.

Ulogu Stefana Nemanje igra Mladen Nelević, a uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, Vukana Nemanjića igra Nebojša Glogovac, dok će se u ostalim ulogama pojaviti Sloboda Mićalović, Nada Šargin, Goran Sultanović, Miodrag Miki Krstović.

Serija o Nemanjićima govori o istorijskim turbulencijama vezanim za srpsku državu krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića, a važan aspekt priče o Nemanjićima je podizanje manastira Hilandar na Svetoj Gori.

Predviđeno je da snimanje traje četiri meseca, a početak emitovanja planiran je krajem ove godine u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Izvor: Fonet

 

Share

Povezani postovi