Politika 

Saradnja Kraljeva i grada Mičurinsk u Rusiji

Delegacija ruskog grada Mičurinsk posetila je Kraljevo sa ciljem da se nastave prošle godine započeti planovi na uspostavljanju i razvoju privredne saradnje.

Grad Mičurinsk nalazi se u oblasti Tambov i jedan je od trinaest ruskih gradova koji imaju status naučnog grada, a jedini koji taj status ima u oblasti voćarstva. Grad je dobio ime po poznatom ruskom genetičaru i selekcionaru, Ivanu Mičurinu, koji je tridesetih godina prošlog veka proizveo oko tri stotine novih sorti jabuka.

Početak privredne saradnje ova dva grada trebao bi da bude ostvaren upravo u oblasti voćarstva.

“Drago nam je da sarađujemo sa Kraljevom koje je poznato po tome da svako domaćinstvo ima veliko iskustvo u proizvodnji jabuka i drugog voća. Hoćemo da sjedinimo sve to sa našim naučnim radovima. Osim kulturnih i prijateljskih odnosa treba da uspostavimo i ekonomsku saradnju,” poručuje gradonačelnik Mičurinska Aleksandar Kuznjecov.

“Mislim da je posebno značajno da povežemo naše poljoprivredne proizvođače sa ruskim privrednicima i ruskom naukom, kako bi naši prinosi bili bolji i kvalitetniji i kako bismo obezbedili tržište za plasman naših proizvoda,” ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Prvi kontakti uspostavljeni su prošle godine kada je na inicijativu predsednika Skupštine grada Kraljeva, Nenada Markovića, delegacija u kojoj je bilo i nekoliko kraljevačkih poljoprivrednika, posetila Mičurinsk, grad približno iste veličine kao i Kraljevo.

“Ono što smo načelno dogovorili u Mičurinsku je da treba da formiramo zajedničko preduzeće u oblasti prerade voća. Treba i da iskoristimo povoljne carinske sporazume koje Srbija ima sa Ruskom federacijom i Evropskom Unijom”, ističe predsednik Skupštine grada Kraljeva, Nenad Marković.

Gradonačelnik Mičurinska izjavio je da je zadivljen lepotom Kraljeva, koga je kako napominje, prvi put video pre nekoliko godina, kada je svojim malim avionom leteo iznad ovog dela Srbije. On naglašava da često dolazi u Srbiju gde se oseća kao kod kuće. Česte posete usledile su nakon 2010. godine, kada je Mičurinsk  uspostavio saradnju sa Kosjerićem, Belom Crkvom i Vrnjačkom Banjom, u nastojanju da se obnove groblja na kojima su sahranjeni ruski emigranti koji su nakon Oktobarske revolucije utočište pronašli u Srbiji.
Share

Povezani postovi