Društvo 

Dan sećanja u Kraljevu

Prigodnim programom u svečanoj sali Gradske uprave, koji je po čuvenoj pesmi Desanke Maksimović nazvan ” Žao mi je čoveka”, polaganjem venaca na spomenik borcima palim u ratovima od 1991. do 1999. godine i parastosom koji je služio episkop žički Justin, u Kraljevu je obeležen 24. mart, Dan sećanja na početak NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. U programu su učestvovali pripadnici vojske, predstavnici Gradske uprave i članovi udruženja porodica palih boraca, ratnih vojnih invalida i učesnika ratova.

“Ovaj dan je za mene jedan od najtužnijih u godini, jer su na ovom spomeniku ispisana imena većine mojih ratnih drugova koje sam svojim rukama izvukla sa ratišta. Teško je kada se samo jednom godišnje neko seti tih heroja koji su dali svoj život da bi odbranili otadžbinu. Treba da ih se sećamo svaki dan. Treba mladim ljudima da pričamo o tome da bi naučili kako se voli otadžbina i da bi bili spremni da za nju daju svoj život,” ističe Slavica Popadić, nekadašnji borac 252. oklopne brigade a sada ratni vojni invalid, žena koja je učestvovala u ratu u Hrvatskoj i Kosovu i Metohiji, gde je ranjena.

“Ja sam izgubio brata blizanca, kapetana prve klase Srđana Košanina, na Košarama 19. aprila 1999. godine. Nažalost, on je doživeo sudbinu svojih roditelja da ne vidi svoje dete koje se rodilo pedeset tri dana nakon njegove pogibije. Danas ono pohađa Četvrtu beogradsku gimnaziju, a njegova majka radi na Topčideru, gde ju je vojska zaposlila. Dobili su i stan, ali ostaju bol i tuga sa kojima živimo,” ističe Saša Košanin iz Ušća koji je napisao i nekoliko pesama i poema o ratnim stradanjima.

U ratovima od 1991. do 1999. godine poginulo je 106 boraca iz Kraljeva. Njihove fotografije i biografski podaci izloženi su u Spomen sobi kasarne u Jarčujaku.

Predsednik Udruženja porodica palih boraca Milisav Vujanac, koji je u ratu izgubio sina, uputio je poruku Vladi Srbije: ” Hteo bih da poručim Vladi da centralnu proslavu sledeće godine planira u Kraljevu, jer Kraljevo je najveći žrtvenik svih ratova, pa i ovog poslednjeg.”

” Mnogi su poginuli, mnogi su ranjeni, ali posledice rata i korišćenja bombi sa osiromašenim uranijumom i kasetnih bombi su ostale. Zbog toga treba pronaći metode da se krivci kazne i da se građanima Republike Srbije plati otšteta za nedela u ratu 1999. godine,” ističe predsednik Udruženja učesnika ratova od 1991. do 1999. godine Sreten Lazović.

 

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić naglašava da grad nastoji da, koliko je u mogućnosti, pomogne porodicama palih boraca i učesnicima ratova.

“Potrudili smo se da, kada smo raspisivali javne radove za popis nelegalnih objekata, posao dobiju sva deca palih boraca koja su tehničke struke. Pre nekoliko dana grad Kraljevo je potpisao sporazum sa Univerzitetom Union, kojim je predviđeno da deca palih boraca, deca koja su ostala bez oba roditelja i osobe sa invaliditetom, besplatno pohađaju nastavu,” ističe Terzić.

I gradonačelnik Kraljeva i predstavnici udruženja izrazili su nadu da budućnost neće da donese nove ratove već mir i stabilnost, a Udruženje učesnika ratova od 1991. do 1999. godine naglasilo je da treba da težimo miru ali ne i da se pomirimo sa okupacijom dela srpske teritorije, Kosova i Metohije.
Share

Povezani postovi