Društvo 

Merkuru dodeljene prestižne evropske nagrade

Na svečanoj dodeli nagrada Socrates Comitee u Londonu, koje se dodeljuju za najveća svetska dostignuća iz različitih sfera delatnosti, Specijalnoj bolnici Merkur iz Vrnjačke Banje uručeno je priznanje za najbolju regionalnu bolnicu, u kategoriji “ health care and recreation”.

Prezentaciju Merkurovih dostignuća iz oblasti tretmana dijbetesa na Okruglom stolu EBA (European Business Assembly) iz Oxforda, u prisustvu velikog broja eminentnih stručnjaka, održao je Miodrag Miljković, direktor marketinga u Merkuru.

U obrazloženju nagrade navodi se da je pristup tretmanu i lečenju dijabetesa koji se sprovodi u Merkuru, jedinstven na svetu. Merkur je još avgusta 2008. godine postao prvi Nacionalni edukativni centar za obolele od šećerne bolesti na insulinskoj terapiji i ujedno prva ustanova takvog tipa u ovom delu Evrope. Prednost ovakvog centra za dijabetes je što se edukacija, prevencija i lečenje obolelih od šećerne bolesti sprovodi na jednom mestu pod svakodnevnom kontrolom, u relativno kratkom vremenskom roku, uz timski rad lekara različitih specijalnosti i uz korišćenje prirodnih lekovitih faktora.

Tokom desetodnevne edukacije pacijenti stiču znanja o pravilnoj ishrani, načinu primene terapije i neophodnim fizičkim aktivnostima, imaju obuku za samokontrolu šećera, a stiču i druga znanja i iskustva koja im mogu pomoći da nauče kvalitetno da žive sa svojom bolešću.U Merkuru  program edukacije koji finansira RFZO traje 10 dana I svi oboleli od dijabetesa koji koriste insulinsku terapiju imaju pravo na njega jednom u 4 godine. Od broja primljenih pacijenata kod 70% je poboljšana glikoregulacija, a kod 1/4 pacijenata je korigovana doza insulina.

Pored nagrade za najbolju regionalnu bolnicu Specijalnoj bolnici Merkur dodeljena je nagrada i za menadžera godine.

“Veoma smo ponosni na ove nagrade, posebno što su one pristigle u godini u kojoj se u Merkuru obeležava jubilej od 70 godina uspešnog postojanja. To je potvrda da su svi naši razvojni napori i aktivnosti bili adekvatno postavljeni i svakako je podsticaj za realizaciju novih, planiranih projekata u budućnosti”, izjavio je direktor Merkura dr sci med Dejan Stanojević.

U trenutku kada u svetu 366 miliona ljudi boluje od ove bolesti, a u Srbiji oko 710.000 i kada je bolest u ekspanziji, edukacija obolelih i aktivnosti za podizanje svesti javnosti o značaju prevencije i kontrole dijabetesa su od neprocenjivog značaja, a to je upravo ono što Specijalna bolnica Merkur uspešno radi decenijama.

Share

Povezani postovi