Turizam 

Vrnjačka Banja gradi veštački vodopad

Vrnjačka Banja će ovog leta postati bogatija za još jednu turističku atrakciju, koja podrazumeva rekonstrukciju Crkvenog (Čajkinog) brda. Ova investicija osim pešačkih staza i sređivanja prilaznih puteva za automobile do vidikovca, obuhvata i izgradnju veštačkog vodopada od skulpture “Žena sa pticom” do šetališta.

Projekat izgradnje vodopada u iznosu od 20 miliona dinara, finansiraće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacja, a  lokalna samouprava je konkurisala i u Ministarstvu privrede, sa dopunskim projektom adaptacije i sanacije tunela ispod Čajkinog brda u iznosu od pet i po miliona dinara. Ovaj tunel, odnosno “Lerov tunel” dug je 234 metra. Kopanje tunela počelo je još davne 1942. godine, kada je radovima rukovodio general Aleksandar Ler – vođa desanta na Drvar, operacije Konjički skok, a opština Vrnjačka Banja bila je dužna da obezbedi ljude za rad. Tunel je probijen 1944. godine, posle godinu i po dana, kada su se dve ekipe susrele u sredini Crkvenog brda, kopajući sa dve strane istovremeno.

Adaptacijom tunela, turisti će u ovom značajnom vojno-istorijskom mestu imati prilike da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko turske i nemačke okupacije do danas. U ovim izložbenim prostorijama videće se brojno oružje, topovi, samostreli, oruđa, oklopi, nemačke i partizanske uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja.

Izvor: www.vrnjackabanja.gov.rs

Share

Povezani postovi