Privreda 

Topola, šumadijska Toskana

Opština Topola 2004. godine imala je pet neuspešno privatizovanih državnih preduzeća, od kojih su neka bila i u stečaju, a danas su revitalizovana i uspešno posluju. Jedno od njih je Poljoprivredno industrijski kombinat “Oplenac” koji je iz stečaja prodat Andreju Simikinom iz Rusije. 

“Neke od firmi koje su ranije neuspešno privatizovane, a danas uspešno posluju su bivši “12. oktobar” koji je danas “Integral”, firma koja zapošljava više od stotinu radnika, zatim Fabrika za preradu voća i povrća koja zapošljava 150 ljudi, bivše trgovinsko preduzeće “Partizan”, Fabrika stočne hrane koju je kupio Agromarket iz Kragujevca i PIK “Oplenac”. Mi hoćemo da od ovog kraja napravimo šumadijsku Toskanu,” poručuje predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović.

Prilikom posete preduzeću PIK Oplenac, ministar privrede Goran Knežević je istakao: “Obradovan sam ovim što vidim ovde. Ovo je pravi recept za Srbiju. Ovde se ne proizvodi samo grožđe za izvoz, već i njegovi finalni proizvodi. Rečeno mi je da preduzeće planira da proizvodi i prirodnu rakiju i druga pića i da će u okviru ovog kompleksa da budu razvijeni  smeštajni i zabavni kapaciteti. Namera nam je da ovde privučemo goste dubljeg džepa, jer u ovom predivnom delu Srbije postoje sve predispozicije da razvijamo turizam.”

Predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik, Dragan Jovanović, ističe da je planirano da se već do leta vinarija poveže organizovanim prevozom sa podnorudničkim manastirima i vinarijama u okruženju Topole i da se napravi još jedno apartmansko naselje.

“Ono što je jako važno, to je da će PIK Oplenac da nudi kooperantske ugovore na 10 godina svakome ko želi da se pridruži njegovoj proizvodnji, garantovaće otkup i davaće sadni materijal. Biće ispraćena i celokupna proizvodnja, preko zaštite do finalnog proizvoda, zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti “, kaže Jovanović.

On je ministru privrede skrenuo pažnju i na problem Livnice u Topoli koja je u stečaju, a pre proglašenja stečaja zapošljavala je 150 radnika. “Želimo da uz pomoć Ministarstva privrede i Agencije za licenciranje stečanih upravnika ubrzamo rešavanje i tog problema,” poručuje Jovanović.

 

 

Share

Povezani postovi