Privreda 

Kruševački vodovod podiže cene

Kruševački vodovod odlučio je da, zbog velikih dugovanja koja ne može da naplati, podigne cene za 13%. Za domaćinstva, od prvog juna, kubik vode koštaće 46,34, a za privredu 111,20 dinara.

Preduzeća u stečaju duguju kruševačkom vodovodu oko 170 miliona dinara, što je 90% ukupnog duga. IMK “14. oktobar” duguje oko 82 miliona, HI “Župa” 44, DIP “Savremeni dom” 17, Fabrika ulja četiri miliona. Za “Trajal” korporaciju, koja duguje 11 miliona dinara, usvojen je UPPR po kojem je predviđeno da se obaveze prema poveriocima namiruju 100 odsto na vremenski period do pet godina.

Poslednje poskupljenje usluga vodovoda bilo je u aprilu 2015. godine, a nove predložene cene očekuju se sa junskim računom. Domaćinstva, crkve i manastiri, koji su vodu po kubiku plaćali 41,02 dinara, sada će je plaćati 46,34, a privrednici umesto 98,44 od leta će plaćati 111,20 dinara, dok će troškovi za kanalizaciju umesto 16,80 iznositi 18,98 dinara.

Na teritoriji Kruševca ima oko 120.000 korisnika priključenih na vodovodnu mrežu. U “Vodovodu” predočavaju da se od ukupnog duga na privredu odnosi 70, a na građanstvo 30 odsto.

U obrazloženju Nadzornog odbora o novom cenovniku spominje se i da će ove godine preduzeće imati uvećane troškove poslovanja, jer je vodovod ušao u kreditni aranžman sa KFV bankom. Ukupna vrednost investicije je 23,8 miliona evra, od čega je JKP u obavezi da plati pet odsto iznosa, tj. 1,1 milion evra u roku od 12 godina, počevši od tekuće godine. Ističe se i da troškove poslovanja povećava dotrajalost vodovodne mreže i aktuelne rekonstrukcije.

Nadzorni odbor JKP “Vodovod” Kruševac doneo je odluku i o utvrđivanju naknade za pogonsku spremnost sistema za sve kategorije korisnika u mesečnom iznosu od 45 dinara bez PDV, po ispostavljenom računu. Naknada je uvedena “da bi korisnik bio siguran da će do svog vodomera, u svakom trenutku, u toku 24 časa imati adekvatan pritisak i kvalitet vode u mreži”, ističe se u saopštenju vodovoda.

Izvor: www.novosti.rs

Share

Povezani postovi