Društvo 

Ples mladosti i humanosti

Sa centralnog gradskog trga u Kraljevu poslata je u svet nesvakidašnje lepa slika mladosti i humanosti. Maturanti kraljevačkih srednjih škola 19. maja, tačno u podne, zaplesali su Squadrille (kvadril), u isto vreme kada i njihovi vršnjaci širom Evrope. Uz kompoziciju Johana Štrausa “Slepi miš” kvadril su plesali i maturanti u Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Kruševcu, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji i drugim gradovima i opštinama Srbije. 

Ovaj ples maturanti srednjih škola prvi put su izveli pre šesnaest godina u Mariboru. Projekat je pokrenuo Plesni savez Slovenije, a 2005. godine priključila mu se Srbija. Prvi grad u Srbiji u kome je tada zaplesan kvadril bio je Kraljevo, zahvaljujući prijateljskim vezama sa Mariborom. Ubrzo nakon Kraljeva u ovaj projekat se uključuju i drugi gradovi Srbije i još šest zemalja Evrope.

Maturski ples je najveći simultani ples u svetu, na osnovu čega su maturanti do sada četiri puta oborili Ginisov rekord. Poslednji put rekord je oboren 2011. godine kada je u istom trenutku plesalo 33 202 plesača.

Plesni koraci uvežbavaju se oko mesec dana i kako maturanti kažu, nisu teški. U većini gradova Srbije, da plešu kvadril, uče od profesionalnih koreografa Plesnog kluba “La Luna” iz Jagodine koji je od 2007. godine glavni predstavnik Plesnog saveza Slovenije za izvođenje ovog programa.

Manifestacija u Kraljevu ide i korak dalje. Pre dve godine, na inicijativu načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, maturski ples postaje i ples humanosti. Kupovinom kruna koje koštaju simboličnih 100 dinara maturanti su tada pomogli Jovani, devojčici iz Kraljeva koja je sama radila teške poljoprivredne poslove u domaćinstvu, naredne godine pomažu Danilu Jovanovu da dobije lift za paraplegičare u zgradi u kojoj živi, a ove godine novac su prikupljali za Tanju Baltić, devojčicu koja boluje od cerebralne paralize.

Volonteri Kancelarije za mlade grada Kraljeva, u okviru akcije “Kruna za Tanju” prikupili su u kraljevačkim školama 72 000 dinara za njeno lečenje i postavili na prilazima centralnom gradskom trgu kutije u koje su građani za vreme maturskog plesa ubacivali dobrovoljne priloge.

Ulicama Kraljeva tako su se pored nota Štrausove kompozicije i srpskog kola Moravac, razlile i tople note humanosti. Možda i one stignu do drugih gradova i ljudi…

 

 

Share

Povezani postovi