Društvo 

Kraljevo prvi grad koji ima simulatore vožnje

Kraljevo je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je nabavila saobraćajne simulatore tipa “ražanj” i “strma ravan”. Simulator tipa “ražanj” pokazuje šta se dešava sa putnicima u automobilu za vreme njegovog prevrtanja, a simulator “strma ravan” šta putnici doživljavaju pri udaru vozila koje se kreće brzinom od svega 5 do 10 km/h.

Simulatore, kojima trenutno jedino raspolažu Nacionalna vozačka akademija i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, kupio je Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva i dao ih na upravljanje Elektro-saobraćajno-tehničkoj školi “Nikola Tesla”.

“Kraljevo je uz mali broj drugih lokalnih samouprava u Srbiji, krenulo odmah na pravi način da primenjuje Zakon o bezbednosti saobraćaja, formiranjem Saveta za bezbednost saobraćaja i usmeravanjem novca kojim raspolaže na ovakve akcije,” ističe načelnik Sektora za vozila Agencije za bezbednost saobraćaja Zoran Alimpić.

Učenici ETSŠ “Nikola Tesla” koji su zahvaljujući ovim simulatorima videli kako izgleda biti u vozilu koje se prevrće i udara u prepreku, kažu da posebno jak utisak ostavlja simulator “strma ravan”. S obzirom da on demonstrira reakcije putnika u vozilu tokom udara pri izuzetno maloj brzini, naveo ih je na razmišljanje šta se dešava sa putnicima pri većim brzinama…

Predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva Nenad Marković pojašnjava da će simulatori biti na raspolaganju ne samo učenicima i profesorima praktične nastave u ovoj srednjoj školi, već i kandidatima u auto-školama koji su položili testove i treba da krenu na praktičnu obuku.

“Cilj je spasiti što više života i smanjiti materijalne troškove pri udesu,” ističe direktor ETSŠ “Nikola Tesla” i dodaje da bi simulator trebalo da probaju i vozači kojima je oduzimana dozvola.

Još jedan cilj ove akcije Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva je da animira građane da vezuju pojas, budući da indikatori bezbednosti saobraćaja pokazuju da veliki broj stanovnika ovog dela Srbije ne koristi pojas tokom vožnje.

Share

Povezani postovi