Privreda 

Predstavljen restilizovan “fiat 500L”

Kompanija Fiat Crysler automobili Srbija (FCA) promovisala je novi, restilizovani model “fiat 500L” čija je proizvodnja počela u fabrici u Kragujevcu.

Novi model tog automobila, kako je rečeno, bezbedniji je, praktičniji i tehnološki savršeniji, izmenjeno je 40 odsto delova, a njegova prodaja trebalo bi da počne u julu.

Promociji novog modela “fiat 500L” prisustvovao je premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da kompanija FCA tom investicijom dokazuje da je posvećena razvoju svog poslovanja u Srbiji.

Vučić je istakao da kragujevačka fabrika automobila, koja zapošljava 2.460 radnika sa tri odsto doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i ima učešće od osam odsto u izvozu.

On je naglasio da se vozio u novom automobilu, u krugu fabrike i da je to “izvanredan osećaj”, i pozvao je građane Srbije da kupuju “srpske automobile” po ugledu na Japance koji uglavnom kupuju samo automobile proizvedene u njihovoj zemlji.

Vučić ističe da će Kragujevac imati podršku Vlade Srbije i da taj grad neće biti “dolina gladi”, već uspešan industrijski centar u koji će biti uloženo još mnogo novca.

Prodaja novog “fijata 500 L” u Srbiji počinje u julu kada će biti poznate i cene. Biće dostupna tri njegova modela.

“To je “urban”, koji je zadržao sva svojstva prethodnog modela i znatno je unapređen, zatim “kros”, koji će popunjavati prazninu u najbržem rastućem segmentu u Evropi, “krosovera” i jedinstveni model sa sedam sedišta “vagon”,” ističe izvršni direktor “Fijat Krajsler EMEA” Alfredo Altavila.

Proizvodnja modela “500L” počela je u kragujevačkoj fabrici pre pet godina i na srpskom tržištu prodavan je po ceni nešto višoj od deset hiljada evra.

Kompanija FCA osnovana je 2008. godine i u većinskom je vlasništvu italijanskog Fiata koji poseduje 67 odsto akcija, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto. Kompanija otvara fabriku u Kragujevcu u aprilu  2012. godine i do sada je u nju investirano više od 1,3 milijarde evra, od čega 850 miliona u opremu. FCA je 2016. godine izvezao automobile u vrednosti oko 1,1 milijarde evra i najveći je izvoznik u Srbiji.

U fabrici u Kragujevcu, koja ispunjava najviše svetske standarde proizvodnje, sa traka će ubuduće silaziti tri verzije modela “500 l”.

Izvor: ikragujevac.com

Share

Povezani postovi