Kultura 

Kraljevo obnavlja spomenike borcima oslobodilačkih ratova

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović obišao je radove na restauraciji spomenika Aleja nosilaca spomenice 1941. godine, koji je podignut 1976. na Starom groblju u Kraljevu. Restauracija spomenika rezultat je projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu koji je Ministarstvo  podržalo sa 1.800.000 dinara.

„Na ovom spomen obeležju vide se rezultati rada i oni su sprovedeni prema projektu i sredstvima dobijenim od Ministarstva, ali s obzirom da se ovim radovima ipak ne rešava sve na njegovoj sanaciji, tražićemo proširenje projekta kako bi spomeniku vratili stari sjaj jer ovi velikani to zaslužuju“, ističe Popović.

Prema njegovim rečima, država je u poslednje dve godine na obnovi spomenika uradila više nego što je urađeno u prethodnih 20 godina. U toku su radovi na obnovi 41 spomen obeležja u Srbiji, čija vrednost je oko 200 miliona dinara.

Državni sekretar Dragan Popović obišao je i radove na obnovi spomen topa Ružića brdo, u Dragčićima, i utvrdio da radovi idu predviđenim tokom i da se njihov završetak očekuje do kraja juna ove godine. Obišao je i Grobnicu heroja 1941. godine, koja je sredstvima Ministarstva obnovljena prošle godine, kao i spomenik Oslobodiocima Kraljeva, i konstatovao da su radovi kvalitetno izvedeni i da je stanje spomenika zahvaljujući redovnom održavanju dobro.

Pre obilaska radova, državni sekretar je sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, Ivanom Milunovićem, razgovarao o aktuelnim projektima na sanaciji spomen obeležja koje ovaj zavod sprovodi, kao i o budućim zajedničkim aktivnostima na obnovi spomenika koji se nalaze na teritoriji Zavoda.

Uz pomoć Ministarstva, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, planira da u narednom periodu restaurira i Spomenik srpskim ratnicima na centralnom gradskom trgu.

Share

Povezani postovi