Privreda 

Kinesko drvo u Šumadiji

Kinesko drvo odomaćilo se i u Šumadiji – u Nikšiću nadomak Kragujevca. Tamo je na četiri hektara zemlje Bratislav Cvejić zasadio 2.500 stabala paulovnije.

“Naleteo sam na stablo koje je imalo preko osam godina i nisam mogao da ga obuhvatim”, priča Bratislav.

Sadnice su na njivu stigle iz susednog mesta – Markovca. Tamo se, osim uzgajanjem, bave i rasađivanjem paulovnije – drveta koje za deceniju dostigne visinu od 18 metara.

“Kada su se pojavili 2012. ili 2013. godine neki hibridi odlučio sam da pošumim svoje zasade. Uvezao sam iz Mađarske prvi zasad, prvi kontnigent, i video da to lepo funkcioniše”, priča Željko Spasojević iz rasadnika paulovnije “Planto”.

Za kubni metar bukove industrijske građe potrebno je da drvo raste od 50 do 60 godina. Kubik građe od paulovnije, kažu, dobija se već posle osam do deset godina.

Ne postoje istraživanja koje bi nove biljne vrste trebalo gajiti na našim prostorima. Zato su poslednjih godina, noviteti koji stižu neretko kratkog daha, smatraju stručnjaci. Da li će paulovnija pronaći mesto na tržištu, u drvnoj ili nekoj drugoj industriji, biće poznato za tri godine, kada je planirana seča prvih stabala.

Izvor: www.rts.rs

Share

Povezani postovi