Društvo 

Sistematska deratizacija u Kraljevu

U Kraljevu je počela akcija sistematske deratizacije, koja nije sprovođena poslednjih dvadeset i pet godina. Prva lokacija koju su ekipe Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu i Zavoda za javno zdravlje tretirale je centralni gradski trg.

“Tokom akcije postavićemo veliku količinu mamaka, između četiri i osam tona, što zavisi od brojnosti populacije glodara. Ta količina otrova biće dovoljna da svede njihovu populaciju na razumnu meru,” ističe epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu Vladan Šaponjić.

“Ovde na centralnom gradskom trgu je čvorište kanalizacionih i telekomunikacijskih sistema. To je pogodna sredina za skrivanje glodara koji tu pronalaze i dosta hrane i zbog toga akciju počinjemo odavde,” objašnjava šef Odeljenja za zaštitu životne sredine i sanitaciju  Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, Miodrag Rajković.

Za sprovođenje sistematske deratizacije grad Kraljevo je izdvojio 3.600.000 dinara. Akcija će trajati narednih četiri meseca i biće sprovedena ne samo u gradskom jezgru već i u prigradskim naseljima i Ušću. U okviru akcije biće realizovan i monitoring glodara kako bi se utvrdilo da li su i u kojoj meri zaraženi infektivnim bolestima koje mogu da prenesu ljudima ili životinjama.

Share

Povezani postovi