Društvo 

Deca iz enklave Štrpce u poseti Kraljevu

Kraljevo je širom otvorilo ruke prema deci sa Kosova i Metohije i ugostilo dvadeset osmoro mališana školskog uzrasta iz sela Sušiće u enklavi Štrpce. Oni su u Kraljevo došli na poziv načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića.

“Svi ljudi iz ovog sela su skromnog materijalnog stanja, mali broj njih je zaposlen, i žive u izvesnom bezbednosnom riziku, posle 1999. godine bilo je i žrtava. Interesantno je i da u selu od 160 stanovnika imamo pedesetoro dece uzrasta do osamnaest godina,” priča Ivica Pužić, sekretar Crvenog krsta u Štrpcu.

“Doveli smo više od pola sela. Deca koja su mala ostala su u selu Sušiće, a kada budu porasla, dovešćemo i njih u Kraljevo. Želimo da pokažemo deci sa Kosova i Metohije da nisu zaboravljena,” ističe načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović.

U enklavi Štrpce živi deset hiljada Srba, a selo Sušiće koje se nalazi na 1170 metara nadmorske visine, najrubnije je selo enklave. Čitava enklava može se pohvaliti visokom stopom nataliteta. Zanimljivo je da u selu Sušiće živi porodica Stamenković koja ima dvanaestoro dece, šest dečaka i šest devojčica. Iz te porodice je Nenad, jedan od glumaca u filmu Enklava, a devetorođeni sin dobio je ime Jug Bogdan.

Deca iz Sušića boraviće u Kraljevu do sedmog jula. Smeštena su u Dečjem odmaralištu na planini Goč i tokom svog boravka obićiće muzeje, biblioteke i manastire u ovom delu Srbije.

“Odvešćemo ih u Žiču i manastir Voljavču. Imaju sreću i da su u Kraljevu u vreme Veselog spusta, koncerta Lexington benda i Jazzibar-a,” ističe zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović.

Zahvaljujući brojnim donatorima za mališane sa Kosova i Metohije obezbeđeni su ranci, školski pribor i drugi pokloni. Cilj grada Kraljeva je da ovakve akcije organizuje i ubuduće.

Share

Povezani postovi