Kultura 

Dodeljene Godišnje nagrade Književnog kluba Kraljevo

Književni klub Kraljevo uskoro će biti bogatiji za dva književna izdanja. Reč je o zbirci pesama “Pastorala” Ljiljane Dugalić i esejima o prostoru “Odsjaji i senke” Dragiše Obradovića. Pomenuti autori dobitnici su Godišnje nagrade Književnog kluba za 2017. godinu koja se sastoji iz povelje i objavljivanja rukopisa.

O knjizi Ljiljane Dugalić, pesnikinje, pripovedačice i spisateljice za decu, koja je bila sprečena da prisustvuje dodeli nagrada, urednik Književnog kluba Kraljevo Živorad Nedeljković kaže: ” Pastorala nas vodi ka seoskoj idili i unutrašnjem, duhovnom svetu junaka. Akcenat je stavljen na život na selu i u tom prostoru se traži unutrašnji sklad bića i sklad sa prirodom. Jezik je svakodnevan, sa lepim naletima narativnog govora i obiljem smisla i značenja.”

Autor drugog nagrađenog rukopisa “Odsjaji i senke”, Dragiša Obradović, izučavao je Sintezu oblika u prostoru na postdiplomskim studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bio je profesor Gimnazije u Vrnjačkoj Banji, upravnik vrnjačkog Zamka kulture i gostujući profesor na fakultetima umetnosti u Prištini i Nišu. O svojim esejima o prostoru “Odsjaji i senke” kaže: ” To su tekstovi koji se bave problemom prostora koji je danas razgrađen, nekultivisan i u neskladu sa prirodom. Navodim i pozitivne i negativne primere arhitekture, urbanizma i vajarstva koji su oblikovali prostor u kome živimo, a koji su ovde stvoreni ili su iz Evrope došli na naše prostore. Ova knjiga je način da se stane na put dehumanizaciji prostora.”

Odluku o dobitnicima Godišnje nagrade Književnog kluba Kraljevo doneo je žiri u sastavu Ana Gvozdenović, Miloje Radović i Miloš Milišić. Književni klub Kraljevo upućuje posebnu zahvalnost dr Hranislavu Miloševiću koji je petnaest godina finansirao dodelu Godišnje nagrade, odnosno štampanje nagrađenih rukopisa, i time omogućio stvaranje velike biblioteke nazvane “Slovar”. Finansiranje Godišnje nagrade ubuduće će biti nastavljeno sredstvima Književnog kluba Kraljevo.

Share

Povezani postovi