Privreda 

Sporazum radnika i rukovodstva “Fijata”

Poslovodstvo i predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji “Fijat” potpisali su sporazum u Vladi Srbije, čime je postignut dogovor o uslovima nastavka rada u toj kompaniji. Postignuti dogovor deo je novog trogodišnjeg kolektivnog ugovora. Pronađen je dobar kompromis, rekla je premijerka Ana Brnabić.
Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata u “Fijatu” Zoran Marković i generalna direktorka kompanije “Fijat Krajsler automobili Srbija” Silvija Verneti. Ministar privrede Goran Knežević je svojim parafom potvrdio sporazum, a prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić i ministar rada i zapošljavanja Zoran Đorđević.

Premijerka Brnabić je izjavila, nakon potpisivanja sporazuma, da su razgovori bili jako teški, ali da je pronađen dobar kompromis.

Brnabićeva je objasnila da će od 15. septembra početi da radi Komisija za tehnička merenja koja će nadgledati da li je sve u standardima proizvodnje i mesečno će davati izveštaje i centrali “Fijata” u Torinu i Vladi Srbije.

“To znači da ćemo nastaviti ovaj dijalog svakog meseca do najmanje kraja januara 2018. godine. Ne želim da niko danas odgovara na dodatna pitanja pošto je napravljen dobar kompromis i jer ne bih volela da se pitanjima otvaraju neke teme oko kojih je postignut kompromis.”

Radnici “Fijatove” fabrike u Kragujevcu prihvatili su ponudu koju im je poslodavac predočio u petak, posle tri dana pregovora. Ponuđeno im je povećanje zarada u naredne tri godine u skladu s procenom Narodne banke Srbije o rastu inflacije.

Ostalo je nejasno koliko će plate biti povećavane – da li kako je ranije iz Vlade saopšteno u naredne tri godine u visini očekivanog rasta inflacije, odnosno 2,2 odsto u avgustu i za četiri i po procenta u februaru, ili za ukupno 9,54 odsto kako tvrdi sindikat. Radi se samo o dva različita načina obračuna, pojašnjavaju u Nemanjinoj, a rezultat je isti: bruto osnovna zarada biće povećana u avgustu za 1.213 dinara, a od februara za još 2.537 dinara.

“Fijat” je obećao i da će biti udvostručena naknada za prevoz van standardnog radnog vremena, u avgustu će radnici dobiti polovinu bonusa efikasnosti za prošlu godinu, a drugu polovinu u decembru. Dogovoreno je i da se formira komisija koja će utvrditi da li su i na kojim radnim mestima zaposleni preopterećeni.

Dogovor je deo kolektivnog ugovora koji će važiti naredne tri godine. Potpisivanjem sporazuma predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova za to vreme, a Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je naša zemlja dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

Izvor: www.rts.rs

Foto: www.danas.rs

Share

Povezani postovi