Privreda 

Kupili najsavremeniji protivgradni sistem ali ga ne koriste

Opština Topola dve godine ne može da koristi najsavremeniji automatski lansirni sistem za protivgradnu zaštitu u koji je uložila 50.000 evra jer je, posle problema sa frekvencijom na kojoj uređaj radi, ometa propis Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u javnim službama.

Predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović rekao je agenciji Beta da je opština kupila najsavremeniji sistem za odbranu od grada zato što je 2013. godine pretrpela katastrofalnu štetu od deset miliona evra, kada strelac u toj opštini nije na vreme dobio komandu iz Radarskog centra da ispali rakete.

“Sistemi protivgradne zaštite koji se koriste u Srbiji su među nejneefikasnijim jer osim što su strelci stari ljudi, slabo su i plaćeni, 4.000 dinara mesečno, pa smo zbog štete koju nam je naneo grad odlučili da kupimo automatski sistem kakav koriste u Austriji”, rekao je Jovanović.

Novac su prema njegovim rečima obezbedili donacijom jedne osiguravajuće kuće koja je imala interesa da pokloni 50.000 evra jer ima dosta osiguranika u toj opštini.

Kada je, kako je rekao, namontiran sistem koji ispaljuje 16 raketa za 60 sekundi, ispostavilo se da frekvenciju na kojoj treba da radi, a dobijena je od Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, već koriste bezbednosne službe Srbije.

“Kada smo uspeli da dobijemo novi frekventni okvir, službe protivgradne zaštite su pripojene Hidrometeorološkom zavodu koji ne uspeva da dobije dozvolu od Vlade Srbije da zaposli stručnjake čija će nadležnost biti da prate vremenske prilike i daju signale za ispaljivanje raketa iz protivgradnih sistema”, rekao je Jovanović.

On je pojasnio da je taj sistem sto posto efikasan i da posle ispaljivanja raketa može da pada samo “hladna kiša”.

“Sistem pokriva prečnik od dva kvadratna kilometra i zato je u Topoli instaliran u području gde je najviše voćnjaka. U međuvremenu smo počeli da pripremamo sve što je potrebno za novi automatski protivgradni sistem, a još nam ne radi ni ovaj koji smo prvo postavili”, ističe Jovanović.

Drugi automatski lansirni sistem se, prema njegovim rečima, priprema uz pomoć države koja je izdvojila određenu sumu novca da ih kupi za još neke opštine.

“Više puta sam pisao pismo direktoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda da traži odobrenje od Vlade Srbije da zaposli ljude koji će upravljati automatskim protivgradnim sistemom ali još nema dozvole”, rekao je Jovanović.

Dodao je da je opština tužila državu (Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova) zbog propusta 2013. godine i velike štete koja je naneta toj opštini.

“Bilo je više ročišta i veštačenja i mislim da će država izgubiti taj spor”, naglašava Jovanović.

Izvor: Beta

Foto: www.staklenozvono.rs

Share

Povezani postovi