Društvo 

Preminuo Radoš Čubrić, legendarni biciklista iz Kraljeva

U Kraljevu je u 84-oj godini preminuo nekada najveći as srpskog biciklizma, učesnik Olimpijskih igara, višestruki pobednik Trke kroz Srbiju, Trke kroz Jugoslaviju i velikog broja međunarodnih trka, Radoš Čubrić.

Bivši jugoslovenski biciklista i jedan od najtalentovanijih sportista svih vremena, koji je rođen 20. januara 1934. godine, preminuo je u Kraljevu u svojoj 84-oj godini.

Osvojio je tri trke kroz Jugoslaviju, isto toliko puta biran je za najboljeg jugoslovenskog biciklistu, pobeđivao je na trkama u mnogim evropskim državama, Africi, vozio na amaterskom Tur de Fransu. Učestvovao je na pojedinačnoj trci i timskim probnim događajima na Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu.

Po broju pobeda na velikim biciklističkim trkama u zemlji, širom Evrope i sveta, on i njegovi sinovi Rajko i Radiša predstavljaju najtrofejniju kraljevačku sportsku porodicu.

Radoš je biciklizmom počeo da se bavi sasvim slučajno. U Ratini kod Kraljeva protiv istoimenog kluba fudbalsku utakmicu igrala je ekipa Sirče za koju je nastupao.

Posle utakmice vožena je biciklistička trka na ‘kontrašima’. Vozio je i pobedio, a kao nagradu dobio je gume za bicikl i tada je počela njegova uspešna biciklistička karijera.

“Metalac” iz Kraljeva, iako je imao druge, sjajne ponude, bio je i ostao njegov klub.

Izvor: www.rts.rs

Share

Povezani postovi