Privreda 

Protest radnika paraćinske Staklare

Radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu danas su protestovali ispred ulaza u tu fabriku zbog uvođenja stečaja i zatražili od stečajnog upravnika Saše Jovanovića da im objasni šta će biti sa fabrikom i njihovim radnim mestima.

Privredni sud u Kragujevcu je uveo stečaj na predlog čačanske firme “Veksilum” koja od Staklare sa 810 zaposlenih potražuje više od 47 miliona evra. Prema ranijim podacima Staklara duguje 93 miliona evra, najviše Srbijagasu i Elektroprivredi.

Jovanović je rekao da žalba na rešenje Privrednog suda o uvođenju stečaja ne odlaže izvršenje i da su sva prava i ingerencije prešle na stečajnog upravnika.

“Stečaj se sprovodi u dva pravca. Jedan je plan reorganizacije koji može da se podnese u roku od 90 dana i poverioci moraju da ga usvoje. U slučaju da niko ne podnese ili ne usvoji plan, sud donosi rešenje o bankrotstvu, a to znači prodaju kompletne imovine firme”, rekao je Jovanović radnicima.

“Pošto se ovde radi o gigantu i jedinstvenoj fabrici u Srbiji koja ne sme da stane jer ukoliko stane napraviće se šteta od 20-30 miliona evra, ja sam sudu poslao zahtev da odobri dalju proizvodnju i prodaju. U toku dana poslaću i zahtev za nabavku sirovina kako bi nastavili sa minimalnim tehnološkim poslovima u cilju zvršetka započetih poslova”, kazao je Jovanović.

On je kazao da fabrika nastavlja da radi u smanjenom obimu. Jovanović smatra da će više od 300 radnika ostati da radi kako bi se završili započeti poslovi u Staklari. Tek kada se sud saglasi sa brojem radnika i njihovim naknadama, sa svakim pojedinačno sklopiće se ugovor.

“Ko bude višak, imaće pravo da na birou ostvari naknadu u skladu sa trajanjem radnog staža”, rekao je Jovanović što je izazvalo nezadovoljstvo kod radnika.

Ogorčeni radnici su tražili da dođu državni organi da im objasne zašto su ih ostavili bez socijalnog programa.

“Mi smo ih glasali i podržali i sada želimo da dođu ovde i preispitaju slučaj Staklare”, rekla je jedna od radnica.

Izvor: novimagazin.rs

Share

Povezani postovi