Društvo 

Kruševac rekonstruiše javnu rasvetu

Predstavnici Grada Kruševca potpisali su u petak (22. septembra 2017. godine) ugovor za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja u kruševačkim naseljima.

Kako se navodi na sajtu Grada, Kruševac je još jedna u nizu lokalnih samouprava u Srbiji koja je prepoznala prednost i značaj rekonstrukcije javnog osvetljenja kroz model javno-privatnog partnerstva, a po veličini ovo će biti najveći realizovan projekat tog tipa.

Za privatnog partnera odabran je konzorcijum domaćih i stranih firmi, čiji su nosioci Esco Elios iz Novog Sada i GGE Esco iz Beograda, a ostali članovi su GGE Družba iz Ljubljane, ENEF – Energetska efikasnost iz Beograda i U Light Kft iz Budimpešte, sa svojim ogrankom U Light Kft iz Novog Sada. Generalni izvođači su firme Keep Light i MEP Inženjering iz Beograda.

Rekonstrukcijom javnog osvetljenja predviđena je zamena 12.545 komada zastarelih svetiljki u prvoj fazi kvalitetnom LED tehnologijom proizvođača Philips i Minel – Schreder. Izvođenje radova je planirano na jesen, a očekivano smanjenje troškova grada Kruševca za električnu energiju za javnu rasvetu i održavanje je blizu 85%.

Pored nove rasvete, grad će ovim projektom poboljšati osećaj komfora i bezbednosti i ostvariće značajnu uštedu električne energije i održavanja iz koje će moći da plaća naknadu na mesečnom nivou ka privatnom partneru bez zaduženja. Kao najznačajniji benefit ovog projekta ističe se to što gradu pruža finansijsku uštedu od prvog trenutka, a privatni partner je taj koji u potpunosti predfinansira zamenu svetiljki.

Grad Kruševac će od prvog dana perioda garantovanja ostvariti novčanu uštedu, koja za ugovoreni period od 15 godina iznosi 199 miliona dinara.

Izvor: eKapija.rs

Share

Povezani postovi