Društvo Najčitanije 

Oni su zaslužni građani Kraljeva u 2017. godini

7. oktobra svečanom Sednicom Skupštine grada Kraljeva obeležen je Kraljevdan, dan koji Kraljevo povezuje sa svetlom istorijom srpske dinastije Nemanjić. Tog datuma 1226. godine upokojio se srpski vladar Stefan Prvovenčani, kasnije kanonizovan kao Sveti Simeon.

Svečana sednica bila je prilika da gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sugrađanima predstavi rezultate koje je grad postigao u ovoj godini i da, zajedno sa predsednikom Skupštine grada Kraljeva Nenadom Markovićem, uruči nagrade i priznanja zaslužnim građanima i organizacijama. Skupština grada Kraljeva dodelila je četiri diplome Zaslužnog građanina grada Kraljeva u 2017. godini.

Za izuzetne uspehe u privredi nagrađen je direktor i vlasnik kompanije Nelt CO d.o.o. Ranko Sočanac. Njegova kompanija koja se bavi trgovinom i veleprodajom ima više od 3.000 zaposlenih, 100 principala, 900 vozila, 115.000 m2 poslovnog i magacinskog prostora, i godišnji promet veći od 400 miliona evra. Jedna je od najznačajnijih privatnih kompanija u Srbiji i lider u oblasti distribucije, logističkih usluga i trejd marketinga na tržištu Srbije i regiona. Takođe, kompanija Nelt podržava mlade u oblasti umetnosti, nauke i novih tehnologija, a Kraljevu je pružila i ogromnu pomoć nakon zemljotresa i poplava.


Za vrhunske sportske rezultate, nagrađeni su Kraljevčani Nikola i Uroš Kovačević, koji su potekli iz Odbojkaškog kluba Ribnica a igrajući za reprezentaciju Srbije osvojili brojne medalje na evropskim i svetskim takmičenjima. Nikola je bio u Crvenoj zvezdi, a zatim nosio boje grčkih, italijanskih, ruskih, poljskih, kineskih klubova. Trenutno igra u Rumuniji. Osvojio je brojne medalje sa reprezentacijom Srbije – zlatnu medalju na Evropskom prenstvu, kada je proglašen za najboljeg primača, kao i dve bronzane, zatim bronzane na Svetskom prvenstvu i Mediteranskim igrama. Bio je tri puta drugi u Svetskoj ligi. Uroš je igrao za sve reprezentativne selekcije. Osvajač je kadetskog svetskog i evropskog prvenstva, kada je proglašavan za najkorisnijeg igrača. Sa juniorima je bio bronzan. Sa seniorima je trijumfovao na Evropskom prvenstvu i Svetskoj ligi. Na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore je osvojio srebro. Kao najboljeg mladog srpskog sportistu nagradili su ga Olimpijski komitet Srbije i list Sport. Ove godine je na Evropskom prvenstvu osvojio bronzu. Član je italijanskog Trentina.Kako su i Nikola i Uroš imali obaveze u svojim trenutnim klubovima u Italiji odnosno Rumuniji, diplome su u njihovo ime primili njihovi roditelji.

Diploma Zaslužnog građanina grada Kraljeva za 2017. godinu dodeljena je i Plamenu Mateevu, bivšem diplomati Republike Bugarske u Srbiji. On je kao diplomatski predstavnik Bugarske u Srbiji pre dvadeset godina uspostavio prve kontakte sa pojedinim preduzećima iz Kraljeva, sa kojima je ostao u kontaktu i po prestanlku aktivne službe. Zahvaljujući njegovom angažovanju naši mladi umetnici su se predstavljali u Bugarskoj. I Narodni muzej i Narodna biblioteka grada Kraljeva su razmenjivali iskustva sa kolegama iz Velikog Trnova. Takođe, stvorio je uslove da se u Crkvi 40 velikomučenika u Velikom Trnovu, kraj groba Svetog Save, postavi mermerno postolje za celivajuću ikonu, rad monahinja manastira Žiče i filigrana Pokimice, koji je to darivao hramu i Regionalnom muzeju Trnova prilikom svoje izložbe. Po primanju nagrade, gospodin Mateev je gradonačelniku Kraljeva dr Predragu Terziću darivao keltski ključ i poručio mu da njim otvara sva vrata.

Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva za 2017. godinu za sveukupni doprinos razvoju privrede, zdravstva, obrazovanja, sporta i kulture, i izgradnju infrastrukture na teritoriji grada Kraljeva, uručeno je Kraljevčaninu Milošu Nešoviću. On je tokom svoje duge i bogate karijere bio pokretač i realizator mnogih aktivnosti koje su stvorile bolje uslove za život i rad Kraljevčana. Njegovim zalaganjem Kraljevo je dobilo adaptaciju, dogradnju i opremanje Internističke bolnice, izgradnju betonskih mostova u Polumiru, Stublu, u Vitanovcu i Lascu, izgrađeni su i asfaltirani lokalni putevi, rešeno pitanje vodosnabdevanja u mesnim zajednicama, izgrađeni sportski tereni. Podrška je pružena i razvoju kraljevačke pozorišne umetnosti, i obrazovanja. Miloš Nešović bio je direktor PTT Srbije i prvi direktor Telekoma Srbija, narodni poslanik u dva mandata, načelnik Raškog okruga, zamenik načelnika Kosovskog okruga, zamenik ministra za saobraćaj…

Gradonačelnik grada Kraljeva dodelio je Zahvalnicu za 2017. godinu za razvoj privrede, pomoć u izgradnji infrastrukture i promociju rodnog kraja. Dobitnik je nekadašnji generalni direktor FVK, u vreme velikog poslovnog uspeha ovog kraljevačkog giganta, što ga je preporučilo za ministra privrede SRJ, kada je učestvovao u izradi brojnih zakona, gospodin Tomislav Simović. Dok je bio generalni direktor Dunav osiguranja, ta kompanija je imala najveći broj osiguranika. Bio je i na čelu AD Montinvest, koje je gradilo u više od 20 svetskih zemalja. Bavio se i pedagoškim radom. Veliku pomoć je pružao svojim rodnim Popovićima i gradu Kraljevu. Dao je veliki doprinos osnovnoj školi u svom selu, doprineo je izgradnji mosta na Moravi, puta u selu, uopšte afirmaciji svoga kraja, u prilog čemu je i knjiga „Popovići, u našim srcima“. Naš dobitnik je prof. dr Tomislav Simović.

Diplomu zaslužnog preduzeća grada Kraljeva za 2017. godinu Skupština grada Kraljeva dodelila je preduzeću Korali d.o.o. za dugogodišnje prisustvo na domaćem i inostranom tržištu. Ovo uspešno proizvodno i izvozno orijentisano privredno društvo svoju robu plasira u skoro sve srpske gradove, izvozi u Rusiju, Kazahstan, Azerbejdžan, Bugarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Republiku Srpsku, Alžir i dr… Lider je u regionu Balkana. Glavna delatnost mu je proizvodnja metalnih cisterni, rezervoara i kontejnera, u okviru čega je i osnovna delatnost preduzeća – projektovanje, razvoj, proizvodnja, prodaja, montaža i servisiranje urbanog mobilijara. U prošloj godini zapošljavalo je 71 radnika, od čega 18 sa visokom i višom stručnom spremom. U vlasništvu ima 3.849 m2 poslovnog prostora i 75 ari građevinskog zemljišta.

Diplomu zaslužne sportske organizacije grada Kraljeva za 2017. godinu Skupština grada Kraljeva dodelila je Biciklističkom klubu “Metalac” za višedecenijske uspehe u biciklističkom sportu. Dobitnik ove diplome u ovu godinu je ušao kao šampion Srbije u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, kao jedini srpski klub koji se takmičiu na Euro i Azija turu na zvaničnim međunarodnim trkama. Članovi kluba su nastupali za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu. Seniorska ekipa je na međunarodnim trkama u Kini osvojila treće mesto u ekipnoj i nekoliko medalja u pojedinačnoj konkurenciji. Nižu uspehe i imaju 25 registrovanih takmičara u svim kategorijama, a neki su i stipendisti Ministarstva omladine i sporta. Učesnici su i svetskog prvenstva u Norveškoj.

Za postignute rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja nagrađena je Osnovna škola “Živan Maričić” iz Žiče koja ima vrlo bogatu kulturnu delatnost, čime doprinosi afirmaciji grada i promovisanju naše kulturne baštine. Jedna je od najfunkcionalnijih i najsavremenije opremljenih škola na teritoriji grada i jedina na teritoriji Kraljeva, Raške i Vrnjačke Banje ima najvišu ocenu za ukupan rad u procesu eksterne evaluacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Takođe ostvaruje međunarodnu saradnju sa jednom slovenačkom školom i učesnik je velikog međunarodnog projekta, ima razvijenu izdavačku delatnost i bogatu dramsku i filmsku produkciju.

Diplomu zaslužnog udruženja grada Kraljeva za 2017. godinu Skupština grada Kraljeva dodelila je Zavičajnom društvu Kraljevo za nesebičnu pomoć i privrženost zavičaju. Ovo Udruženje je osnovano sa ciljem da okuplja Kraljevčane i prijatelje Kraljeva koji žive i rade u Beogradu, da kroz svoje aktivnosti održavaju vezu sa zavičajem, promovišu ga i pomažu. Za skoro 30 godina, okupilo je brojne uspešne Kraljevčane. Pružilo je veliku pomoć svom gradu nakon zemljotresa i iniciralo uspostavljanje saradnje grada Kraljeva i beogradske opštine Rakovica, kao i njihovih škola… dobitnik je brojnih priznanja. U ime Zavičajnog društva Kraljevo – podružnice Beograd, diplomu je primio predsednik Milan Novaković.

Oktobarska nagrada grada Kraljeva dodeljena je dr Milanu Matijeviću za životnu posvećenost privredi, sportu i čuvanju zavičajne prošlosti od zaborava. Kao doktor ekonomskih nauka, istaknuti privredni i društveno-politički radnik, veliki poklonik sporta, a posebno atletike, aktivan je i u penziji, kao predsednik Udruženja ekonomista Kraljeva i predsednik Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“. Napisao je 17 knjiga iz kojih će buduće generacije moći da saznaju o Kraljevu i njegovom razvoju i u celini i u posebnim delatnostima. Ovekovečio je pojedine delove grada, istaknute ličnosti, spomenike, istorijske događaje, fabrike i preduzeća. Nedavno je objavio i knjigu posvećenu kraljevačkom boksu, a priprema knjige posvećene železnici u našem gradu i istorijat razvoja kraljevačke atletike.

Prvi put ove godine ustanovljena je i dodeljena Specijalna nagrada za podsticaj humanosti “Milomir Glavčić”. Prvi dobitnik ove nagrade je Klub mladih Crvenog krsta Kraljevo „Darinka – Daca Petrašinović“. Kluba mladih ime je dobio po premimnuloj aktivistkinji Crvenog krsta koja je bila primer kako se pomaže drugima. Ima 120 članova, uzrasta od 7 do 28 godina, podmladak i omladinu. Oni su volonterskim angažovanjem, u veoma složenim i teškim okolnostima funkcionisanja Crvenog krsta, dali izuzetan doprinos ublažavanju patnji ljudi u nevolji. Posebno se ističe danonoćni rad u periodu zemljotresa, poplava, zimskih nepogoda. Njihova posvećenost pružanju prve prihvatne pomoći, dobrotvornih akcija prokupljanja i distribucije hrane, vode, higijene, garderobe, zbrinjavanja najugroženijih, govore o moralu i humanosti.

Mlade u Crvenom Krstu Kraljevo nagradio je sa hiljadu evra i sam dobrotvor iz Kanade Milomir Glavčić, čije pismo je pročitao dopisnik “Politike” iz Kraljeva, novinar Milomir Glavčić.

“Kada sam bio mlad bio sam više gladan nego sit, a kada sam za rad stasao radio sam da imam za sebe ali i za druge. Nekako oduvek sam težio da drugima pomognem. Takav se kažu, čovek rodi. No, mislim da se takav može i postati. To znači da se ne treba ponašati samoljubivo, da ni danas kada ste mladi, a i sutra kada dođete u ozbiljne godine, ne budete među ljudima a da samo o sebi mislite. Morate obratiti pažnju na druge, na komšije, rođake, prijatelje, sugrađane, sunarodnike,” napisao je Glavčić.

Potvrđeno je i da će nakon mosta preko reke Ibar i magnetne rezonance, Milomir Glavčić Kraljevu da donira i novac za izgradnju novog vrtića na Beranovcu.

Kako na mladima svet ostaje, svečana Sednica Skupštine grada Kraljeva završena je nastupom hora pod rukovodstvom Lidije Spaski koji je otpevao pesmu “Kraljevački mališani”.

Share

Povezani postovi