Privreda 

Bivšim radnicima Fabrike vagona u Kraljevu obećano po 30 000 dinara solidarne pomoći

Vlada Republike Srbije uplatiće bivšim radnicima Fabrike vagona u Kraljevu solidarnu socijalnu pomoć od po 30 000 dinara po radniku, saopštili su okupljenim radnicima predstavnici udruženja građana “Inicijativa za prava radnika.” To im je, kako ističu, obećano na sastanku u Ministarstvu privrede Republike Srbije, gde su razgovarali sa pomoćnikom ministra privrede Draganom Ugričićem i državnim sekretarom Draganom Stevanovićem.

“To će u ovom trenutku da bude solidarna socijalna pomoć koju će Vlada da odobri a biće umanjena od osnovnog potraživanja. Međutim, veću vrednost od tih 30 000 dinara u novcu ima to što je na taj način priznato naše potraživanje i biće izmireno u skladu sa zakonom,” ističe predsednik “Inicijative za prava radnika” i bivši radnik Fabrike vagona u Kraljevu Dragan Mitrović.

Mitrović pojašnjava da će potraživanja bivšim radnicima Fabrike vagona biti isplaćena u skladu sa sporazumima koje su potpisali kada su uz socijalni program napustili preduzeće.

“Obavešteni smo da će naša potraživanja biti izmirena u skladu sa zakonom koji će biti izmenjen i dopunjen početkom novembra,” ističe on i naglašava da će da apeluje na kolege iz Fabrike vagona koji imaju izvršne presude o svojim potraživanjima, da uzmu novac što im se nudi po sporazumima i manu se izvršnih presuda, jer pitanje je koliko će novca moći da naplate kada se bude završio stečajni postupak.

Izmenama i dopunama zakona u Narodnoj Skupštini republike Srbije, kako je radnicima rečeno, stvoriće se uslov da Srbija sistematski reši problem isplate dugovanja svim bivšim radnicima državnih preduzeća u stečaju.

 

Share

Povezani postovi