Kultura 

Replika čuvene ikone stigla u Crkvu Lazaricu

Pred ikonom su se, po predanju, zaklinjali srpski velikaši uoči Kosovske bitke.

Replika čuvene ikone “Neoboriva stena” stigla je u Crkvu Lazaricu u Kruševcu tačno posle 628 godina od Kosovske bitke.

Čak sedam vekova proteklo je od boja na Kosovu i toliko od trenutka kada je poslednji put u Kruševcu viđena čuvena ikona Bogorodice “Neoboriva stena” (Gora nerazrušiva), pred kojom se molio knez Lazar. Veruje se da je ikona zauzimala posebno mesto na kneževoj večeri, a sklonjena je u riznicu manastira Hilandar odmah po stradanju srpskih junaka na Gazimestanu 1389. godine.

Ove jeseni, u Crkvu Lazaricu pristigla je replika ikone iz ruskog Samovara, a na njoj su kao i u delimično oštećenom originalu predstavljeni Bogorodica sa dečakom Hristom u ruci, koji je blagosilja i u ruci drži svitak.

“Predanje kaže da je prva ovakva ikona izrađena još u 12. veku, nakon što se Svetom Savi prilikom boravka na Svetoj Gori ukazala Bogorodica, a kada je sačinjena ikona, naš svetitelj je ikonu poklonio manastiru Filokal u Solunu, gde je dobio čin arhimandrita i gde je redovno odsedao prilikom boravka u drugom carskom gradu” otkriva, za “Novosti”, sveštenik Željko Marković, starešina Crkve Lazarice.

S vremenom je zatrt trag toj ikoni, a onda je u vreme cara Dušana napravljena ikona po ugledu na izgubljenu. Zna se da je u 14. veku dospela na dvor kneza Lazara, a pretpostavlja se da je tome kumovala činjenica da je knez, uz pomoć igumana hilandarskog, uticao na pomirenje SPC i Carigradske patrijaršije.

Pred ikonom su se, po predanju, zaklinjali srpski velikaši uoči Kosovske bitke. Veruje se da je ikona Majke Božje, koja je, inače čudotvorna, posle kosovske propasti sklonjena na Svetu Goru, gde se i danas nalazi, u riznici, zajedno sa još više od 2.000 vrednih ikona.

“Prošle godine je kod nas boravio monah Jovan, koji je živeo u Hilandaru, a sada je u Rusiji, i spomenuo je dramatičnu ulogu same ikone, pa je odlučeno da nam se uradi replika, koja nam je nedavno prosleđena. Dočekana je sa mnogobrojnim narodom, na čelu sa našim episkopom Davidom, a služeni su večernja služba i akatist”, kaže starešina lazaričke crkve.

Već je odlučeno da će ikona čija je sudbina bila trnovita, stajati odmah do moštiju kneza Lazara, a trenutno se za nju izrađuje postolje. Nosiće se prilikom svake naredne vidovdanske litije, a praznovati u nedelju Svih Svetih, uoči najvećeg srpskog praznika i Dana grada Kruševca – sedam dana posle Duhova.

Izvor: bktvnews.com

Share

Povezani postovi