Društvo 

Novo pravilo-test vozača na psihoaktivne supstance

Policija je posle eksperimentalnog testiranja vozača na prisustvo droga u Kruševcu došla do zabrinjavajućeg otkrića. Naime, tokom saobraćajnih kontrola tokom dana i noći, kod čak polovine testiranih vozača, rezultat je bio pozitivan.

Od 40 testiranih Kruševljana, ovakav rezultat bio je kod 22 vozača. Aparat preko pljuvačke, detektuje sedam vrsta psihoaktivnih supstanci. Ipak za razliku od testa na alkohol, ovaj test ne primenjuje se na svima.

“Ovde se ne radi o kontroli svakog pojedinačnog vozača, već se radi o tome da policijski službenik na osnovu procene, svoje lične procene vrši kontrolu psihoaktivnih supstanci u organizmu,” rekao je Goran Popović iz MUP.

U MUP-u poručuju da su takve kontrole sve češće, ali i da su preventivne.

Utvrđivanje droge u organizmu, može se uraditi i na mnogo teži i bolniji način, kada više nema nazad.

“U slučaju težih saobraćajnih nezgoda dežurni tužilac po pravilu nalaže i da se izvrši toksikološka analiza krvi svih učesnika u nezgodi. Onaj ko je skrivio saobraćajnu nezgodu se po pravilu tereti za teži oblik krivičnog dela i to svakako bi trebalo da bude otežavajuća okolnost u sudskom postupku,” naveo je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Uračunljivost pod dejstvom narkotika, slična je uračunljivosti pod dejstvom alkohola. Direktna posledica toga je svakako smanjena koncentracija ali i slabiji refleksi koji dovode do većeg rizika od saobraćajne nezgode.

Kazne ukoliko vam u organizmu nađu neku zabranjenu supstancu su mere zadržavanja, kazna od 15 do 30. 000 dinara, kao i oduzimanje vozačke dozvole na 6 meseci. Ukoliko odbijete testiranje, kazne su višestruko veće.

Izvor: telegraf.rs

Foto: Profimedia

Share

Povezani postovi