Društvo 

Zelena ekonomija pokretač lokalnog razvoja

Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, bio je jedan od učesnika okruglog stola na temu “Zelena ekonomija – pokretač lokalnog održivog razvoja” koji je u Kraljevu organizovalo udruženje građana “Novi put”.

“Kada je Kraljevo u pitanju mi ćemo u sledećoj godini pomoći jedan IPA projekat koji će biti finansiran iz evropskih fondova i na taj način ćemo pomoći da razvoj Kraljeva i zaštita životne sredine budu dominantna tema,” ističe Karić i pojašnjava da su predstavnici grada Kraljeva pre dve nedelje bili na velikom sastanku u Beogradu gde su zajedno sa predstavnicima drugih lokalnih samouprava u Srbiji kandidovali svoje ideje i projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

Kada je reč o samom projektu “Zelena ekonomija pokretač lokalnog održivog razvoja”, menadžer projekta mr Jovo Nešović ističe da projekat ima dva aspekta, podizanje znanja ljudi o energetskoj efikasnosti i praktičnu primenu u obrazovanju dece.

“Želimo da razgovaramo koji su to projekti mogući na lokalnom nivou, koje treba prepoznati, raditi na njima i ponuditi potencijalnim donatorima, ministarstvu i drugim investitorima. Drugi deo projekta je bila nabavka fotonaponskog sistema koji ovih dana treba da bude instaliran u školi u Vrbi. To će biti prvi fotonaponski sistem gde će deca moći da vide na konkretnom primeru kako energija sunca može da se pretvori u električnu energiju. Mislim da je to dobar primer kako sa teorije preći na praksu,” ističe Nešović.

Na skupu u Kraljevu bilo je reči i o klimatskim promenama, s obzirom da Srbija u toku sledeće godine treba da donese Zakon o klimatskim promenama, a u naredne tri godine čak 97 zakona i podzakonskih akata, u sklopu pregovora sa Evropskom Unijom i otvaranja poglavlja 27.

“U okviru ministarstva sada će biti poseban sektor koji će brinuti o zaštiti prirode i o klimatskim promenama. Dve posebne grupe biće zadužene za ublažavanje i adaptacije na klimatske promene. Tokom 2018. nas očekuje Zakon o klimatskim promenama. Srbija je bila prva zemlja u regionu i među prvih deset zemalja sveta koje su dostavile svoj Nameravani nacionalni klimatski doprinos, i započela sa uspostavljanjem sistema za procenu sadašnjih i pripremu narednih nacionalnih ciljeva smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, utvrđivanjem dugoročnih ciljeva, i praćenjem i izveštavanjem o njihovom sprovođenju. Planirana strategija borbe protiv klimatskih promena Srbije koja će biti usvojena 2019. omogućiće sprovođenje Nacionalnog plana ublažavanja posledica klimatskih promena i definisati mere i sredstva za njegovu realizaciju. Zakon o klimatskim promenama omogućiće praćenje i izveštavanje o sprovođenju strategije koje je u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma,” rekao je državni sekretar Ivan Karić.

On je naglasio i da će naredne godine biti promenjeno nekoliko uredbi sa ciljem da se stvori ambijent za investiranje u zelenu ekonomiju, smanji industrijsko zagađenje i stvori sistem finansiranja zaštite životne sredine.

Share

Povezani postovi