Privreda 

Kragujevac izdvaja 25 miliona dinara za razvoj poljoprivrede

Za razvoj i podsticaj poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Kragujevca ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 25 miliona dinara, a akcenat je bio na voćarstvu i stočarstvu. To je izjavio član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj, Damjan Srejić.

“U oblasti voćarstva posebna pažnja poklonjena je uzgoju lešnika na čemu Kragujevac počinje ozbilјno da radi. Pored toga, na putu smo formiranja Repro centra za ovce u saradnji sa Centrom za polјoprivredu i ruralni razvoj. Repro centar biće rasadnik repromaterijala za Šumadiju. U ovoj godini realizovani su i različiti projekti sufinansiranja među kojima je veštačko osemenjavanje krava i junica, program u oblasti pčelarstva za nabavku košnica i opreme, nabavku malih polјoprivrednih mašina, osiguranje. Reč je o velikom spektru podsticajnih mera”, izjavio Srejić.

Na seoskom području u Kragujevcu živi blizu 30.000 lјudi i ima 8.786 polјoprivrednih gazdinstava sa oko 59 000 ha obradivog zemljišta.

Srejić ističe da sledeće godine neće biti prostora za uvećanje budžeta namenjenog razvoju polјoprivrede, a akcenat će i dalјe biti na voćarstvu koje beleži porast proizvodnje i na stočarstvu odnosno uzgoju ovaca.

Izvor: infokg.rs

Share

Povezani postovi