Kultura 

Dan bibliotekara u Kraljevu

U Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” obeležen je Dan bibliotekara. Kraljevčani su imali priliku da se besplatno učlane u biblioteku a podeljene su i nagrade i zahvalnice najaktivnijim članovima i saradnicima. Biblioteka ima oko deset hiljada upisanih korisnika.

 “Svakog 14. decembra Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” obeležava Dan bibliotekara. To je prilika da se okupimo, da nam dođu kolege sa područja Raškog okruga, iz Novog Pazara, Tutina i Vrnjačke Banje, da sumiramo rezultate i u prednovogodišnjoj atmosferi se vidimo jedni sa drugima,” ističe direktor biblioteke Miša Milosavljević.

On ističe da je zahvaljujući projektu koji je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo sa 1 500 000 dinara, rekonstruisan stakleni krov, odnosno lanterna na trećem spratu biblioteke, tako da više ne prokišnjava.

Predstavljen je i rad biblioteke u ovoj godini. Povećan je fond knjiga, nastavljen unos u registar stare i retke građe sa teritorije Raškog okruga. Nastavljena je stručna obrada i digitalizacija biblioteke manastira Studenica. Objavljeno je trideset izdanja među kojima su divot izdanje “Sabrana dela Stefana Prvovenčanog”, “Zbornik radova” pesnika Živorada Nedeljkovića i časopis “Povelja” sa dodacima “Vidi čeda” i “Preporučeno”.

Organizovano je više književnih večeri i drugih kulturnih aktivnosti. Veoma zapažena bila je i izložba Danke Spasojević i Ivane Hrenko “Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji”, koja je nakon Kraljeva predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu i u bibliotekama u Novom Pazaru i Lazarevcu.

Nagrađeni su i pisci kraljevačke biblioteke, Dejan Aleksić koji je dobio Zmajev štap i Zlatno Gašino pero i Majdan Čakarević nagradu Zdravko Miljković za zbirku pesama “Tikva”.

Naredne godine kako je saopšteno biće obeleženo 150 godina od osnivanja biblioteke Karanovačke i tim povodom biće organizovani stručni skup i izložbe i objavljena jedna monografija.

Share

Povezani postovi