Društvo 

Uspešna godina za Opštu bolnicu “Studenica”

Za nabavku medicinske opreme i renoviranje i adaptaciju prostorija, Opšta bolnica “Studenica” u Kraljevu, u 2017. godini utrošila je više od trideset miliona dinara.

“13 870 000 dinara dobili smo iz Ministarstva zdravlja, iz budžeta Republike Srbije. Oko 6 000 000 dinara smo dobili u pregovorima sa dobavljačima i isporučiocima robe i oko 10 000 000 dinara direktno iz donacija, u vidu medicinske opreme i pratećih aparata,” ističe direktor Opšte bolnice “Studenica” dr Zoran Mrvić.

On naglašava da su nakon dvadeset godina neinvestiranja, 2016. godine počela značajna ulaganja u renoviranje i adaptaciju prostorija Opšte bolnice, i samo u 2017. godini renovirana je jedna trećina same bolnice.

“Kompletno je renovirano Ginekološko-akušersko odeljenje za šta smo od Ministarstva zdravlja dobili tri miliona dinara. Završili smo sanaciju devetnaest mokrih čvorova u Poliklinici, zajedno sa Domom zdravlja. Kompletno je renovirana Ortopedska ambulanta, Ambulanta kožnih bolesti, Neurologija, Služba fizikalne medicine i kompletan Odsek vaskularne hirurgije,” ističe dr Mrvić.

Opšta bolnica “Studenica” je, kako ističe, dobila pet miliona dinara za nabavku uređaja za spaljivanje patoanatomskog otpada. Uređaj se trenutno transportuje iz Francuske i biće korišćen ne samo za potrebe celog Raškog okruga, već i za Rasinski, deo Moravičkog a možda i Šumadijski okrug.

Takođe, ova kraljevačka bolnica jedna je od malobrojnih u Srbiji koja ima sistem za elektronsko zakazivanje pregleda. U nabavku i obnavljanje IT opreme uloženo je četiri miliona dinara, a zahvaljujući donatorima nabavljena su i četiri defibrilatora.

Ove godine Opšta bolnica “Studenica” očekuje početak realizacije projekta energetske efikasnosti koji obuhvata sve četiri zgrade Opšte bolnice i Doma zdravlja i vredan je više od milion evra.

“To je mnogo značajno za naš grad. Naša građevinska operativa biće zauzeta dve do tri godine,” pojašnjava dr Mrvić.

U 2018. godini planirana je i sanacija i krečenje svih prostorija od prizemlja do trećeg sprata. Biće urađena digitalizacija analognog mamografa, jer je digitalni već šest meseci pokvaren i nemoguće ga je popraviti. Prema rečima direktora Opšte bolnice, biće nabavljen i novi rendgen aparat vredan četrnaest miliona dinara, kao i ultrazvučni aparat i oprema za dokazivanje moždane smrti. Planirana je i kompletna zamena osvetljenja u sve četiri zgrade i nabavka led rasvete, što je investicija koja će se zbog uštede električne energije, isplatiti za godinu do dve.

Direktor Mrvić zaključuje da je 2017. godina za ovu zdravstvenu ustanovu bila uspešna i očekuje još uspešniju 2018. godinu.

Share

Povezani postovi