Kultura 

Dani Svetog Save u Kraljevu

Obeležavanje školske slave Svetog Save od ove godine u gradu Kraljevu biće organizovano na drugačiji način, uz učešće grada, zajedno sa Školskom upravom odnosno svim kraljevačkim školama, ustanovama kulture i Srpskom pravoslavnom crkvom, najavio je pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva zadužen za oblast kulture Sreten Jovanović koji je jedan od članova Odbora za obeležavanje „Dana Svetog Save“.

Ovogodišnji domaćini školske slave su osnovne škole “Jovan Cvijić“ iz Sirče i “Dragan Marinković“ iz Adrana.

„Na njihovu inicijativu, ove godine se uključio grad, uz veliku pomoć Crkve i naših institucija u kulturi. Urađen je sveobuhvatni program raspoređen na nedelju dana. Izražavam veliku zahvalnost svim akterima koji su učestvovali u pripremi programa, u ime grada i gradonačelnika“, rekao je Jovanović i pozvao sve na svečano otvaranje manifestacije u ponedeljak, 22. januara, u 11.00 časova, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva.

Prema rečima člana Odbora Miloša Milišića, Savindan je posvećen „ne samo svecu, najvoljenijem i prvom, već i svecu koji je, dok je hodio zemljom, napravio takvo delo da se danas srpski narod ogleda u svojoj pravdi, jeziku, zakonima, državi, koji je uložio veliki i prosvetiteljski i crkveni i diplomatski napor u to doba“.

U pripremi programa „Dana Svetog Save“ učestvovali su i Narodni muzej, Kraljevačko pozorište, Istorijski arhiv, Kulturni centar „Ribnica“ i Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, u kojoj će biti pretežni deo programa, a bibliotekari i pisci koji rade u njoj posetiće i škole u Ušću, Pečenogu i Studenici.

Tradicionalna Svetosavska akademija će biti organizovana 26. januara sa početkom u 19.00 časova u Narodnoj biblioteci. Besediće jedan od najčuvenijih poznavalaca stare srpske književnosti beogradski profesor dr Đorđe Trifunović, a učestvovaće i Gradski hor „Crvčanin“.

Izvor: www.kraljevo.org

Share

Povezani postovi