Kultura 

Sveti Sava nas uči da budemo ljudi

“Nedavno je blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle poručivao “budimo ljudi”, a tome nas je prvi učio Sveti Sava,” ističe doktor bogoslovskih nauka iz oblasti socijalne etike i profesor niške bogoslovije Ivica Živković, Kraljevčanin koji živi i radi u Nišu.

On je u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu održao dvadeset petu Svetosavsku besedu, govorivši o Svetom Savi kao uzoru čovečnosti.

“Sveti Sava je na svom primeru pokazao kakvi možemo biti. Pokazao je da treba da gledamo sebe i sudimo o sebi, a poštujemo druge, i da ne treba da gledamo tuđa zla i grehe, već svoje,” ističe dr Živković.

On naglašava da je Sveti Sava postigao to da bude čovek skromnosti, krotosti i mira, dobrodušnosti i smirenja i postavlja pitanje: “Možemo li se mi danas smatrati ljudima od stava i vere i istinitim Svetosavcima?”

Ono što nas odvraća od Savinog puta, prema rečima profesora Živkovića, je sebičnost koja nas odseca od drugih ljudi, od sveta i od samih sebe i ogleda se u našoj težnji za prizemnim dobrima. Još jedan veliki duhovni poremećaj je pohlepa koja se danas popularno naziva materijalizam i ona je velika patnja savremenog sveta koja stoji u temelju korupcije.

“Ako volimo novac nećemo moći da volimo ljude. Gramzivost je neutaživa želja koja se nikada, ničime ne može zadovoljiti. Ne budimo pohlepna deca svojih pohlepnih roditelja, već skromna deca Svetog Save.”

Profesor Živković ističe da je Sveti Sava bio ravnodušan prema materijalnim dobrima i zato je mogao da se okrene sticanju duhovnih dobara. Uvek je bio radostan kada može drugima da daje, jer davanje je obeležje ljubavi.

Neprijatelji duhovnog zdravlja, prema rečima dr Živkovića, su i negativno razmišljanje, ostrašćenost koja vodi ka ozlojeđenosti i gnev. Oni narušavaju duhovni mir, a Sveti Sava ih je prevazišao tako što se izdigao iznad njihovih uzroka. Nije napadao druge već im je opraštao i razvio je krotost, koja se postiže kada čovek dobrovoljno prihvata sve što mu se dogodi.

O životu i delu Svetog Save Kraljevčani su slušali i na izuzetno posećenoj Svetosavskoj akademiji koja je bila priređena u Domu vojske u Kraljevu. U programu su, između ostalih, učestvovali dečji hor Kulturno umetničkog društva “Abrašević” i Muzička škola “Stevan Mokranjac”.

Otac Ljubinko Kostić pročitao je Svetosavsku besedu episkopa žičkog Justina, a inicijatori ideje da se u Kraljevu podigne spomenik Svetom Savi, govorili su o tom projektu.

Dani Svetog Save u Kraljevu završeni su Svetosavskom liturgijom koju je služio episkop žički Justin i sečenjem kolača u Hramu Svetog Save, kao i Svetosavskim balom čiji domaćini ove godine su osnovne škole “Dragan Marinković” iz Adrana i “Jovan Cvijić” iz Sirče.

Share

Povezani postovi