Privreda 

Nema novca za bivše radnike “Župe”

Više od 180 bivših radnika preduzeća za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu “Župa” iz Kruševca ne uspeva da naplati zaostale plate, iako im je to, kako ističu, garantovano pravosnažnim sudskim odlukama. U obraćanju Privrednom sudu u Kraljevu u koji su “Novosti” imale uvid, bivši ugostitelji navode da su mnogo trpeli i mnogo vremena izgubili čekajući da dobiju ono što im pripada.

“Nacrtom rešenja za glavnu deobu, uzevši u obzir presude Privrednog suda u Kraljevu i Privrednog Apelacionog suda u Beogradu, utvrđeni su iznosi za isplatu po glavnoj deobi u procentu od 77,02 odsto od priznatih potraživanja, ali do današnjeg dana glavna deoba nije realizovana,” navodi se između ostalog u obraćanju bivših radnika predsedniku Privrednog suda u Kraljevu, koje je ove nedelje prosleđeno iz Kruševca.

Apeli bivših ugostitelja trebalo bi da se nađu i na adresama Privrednog apelacionog suda u Beogradu, Visokog saveta sudstva, stečajnog sudije i stečajnog upravnika, gde piše i da ukoliko se ovaj višegodišnji problem ne bude rešio u razumnom roku, potpisnici su spremni da nezadovoljstvo javno iskažu. Nadaju se, ipak, da za protestima neće biti potrebe.

U trenutku uvođenja stečaja, u jesen 2014. godine, kako je objavljivano tada, radnicima su u proseku dugovalo oko 20 plata. Slobode procene su da prosečan radnik potražuje od 200.000 do 400.000 dinara. U trećem isplatnom redu su se pored njih, našli i Skupština grada, kao i Poreska uprava, ali su samo bivši radnici još uvek kratkih rukava.

Imovina nekadašnjeg turističko-ugostiteljskog giganta, definitivno je prodata krajem 2015. za 160 miliona dinara, a u toku je rekonstrukcija centralnog objekta preduzeća, Hotela “Rubin” (8.709 kvadrata). Ranije su prodati i drugi objekti preduzeća: restoran “Bagdala”, motel “Pojate”, popularni lokali “Top”, “Bagdalino”, “Lipov lad”, “Zlatno burence”.

Izvor: novosti.rs

Share

Povezani postovi