Privreda 

“TAYPA” će oživeti Kraljevo

Turska korporacija “TAYPA” kupila je 29. januara preduzeće “Autotransport” u stečaju za 260 miliona dinara, odnosno 2,2 miliona evra i do septembra bi trebalo da izgradi tekstilnu fabriku u Kraljevu i uposli ukupno 2500 ljudi.

“To je najbolja vest za grad Kraljevo u prethodnih trideset godina” i “prva velika fabrika koja se u Kraljevu otvara nakon decenija čekanja” naglasio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. On je istakao da turska kompanija namerava da otvori i vrtić za decu svojih radnika koji bi bio deo sistema Predškolske ustanove u Kraljevu.

“Dakle Turci ne žele da izrabljuju svoje radnike, da im daju platu od dve stotine evra mesečno bez poreza i doprinosa, kao što neki pričaju, već žele da brinu o svojim radnicima,” ističe gradonačelnik Terzić.

Njihova želja je i da obavljaju posao dualnog obrazovanja. Školska uprava Kraljevo trebalo bi da formira Odeljenje modnih krojača, a učenici će pored teoretske nastave u školi imati i praktičnu nastavu u konfekciji “TAYPA”.

Kompanija “TAYPA” poznata je po proizvodnji džinsa ali i hotelijerstvu. U njihovom vlasništvu je najluksuzniji hotel u Instambulu. Takođe, kompanija, zahvaljujući timu iskusnih inženjera, samostalno projektuje svoje objekte i izvodi građevinske radove, kao generalni izvođač, dok će među podizvođačima biti i firme iz Kraljeva.

“Biće rekonstruisana jedna postojeća hala nekadašnjeg “Autotransporta” od 14 000 kvadrata i tri hale od po 1500 kvadrata. Kada se sve to objedini biće od 25 000 do 30 000 kvadrata. Oni imaju obavezu da, zbog toga što njihova proizvodnja koristi dosta vode, buše svoje bunare, i moraće da ugrade prečišćivač otpadnih voda,” pojašnjava direktor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović. On ističe i da će tokom gradnje ove fabrike, u svakom trenutku na gradilištu biti 300 do 400 radnika, što će povećati promet novca u gradu.

Kada je u pitanju zapošljavanje radnika, u samom startu trebalo bi da bude zaposleno 700 radnika, a kroz dve do tri godine ukupno 2500. U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu ističu da se na njihovoj evidenciji, od ukupno 10800 nezaposlenih, trenutno nalazi 350 lica tekstilne struke, svih stepena stručne spreme. Filijala organizuje i obuke u trajanju dva do tri meseca, i ima pravo da posreduje pri zapošljavanju lica iz drugih gradova, tako da očekuju da će tržište rada u potpunosti odgovoriti potrebama investitora.

Share

Povezani postovi