Kultura 

Grafike Filipa Misite

U galeriji “Maržik” u Kraljevu otvorena je izložba grafika mladog umetnika iz Kragujevca Filipa Misite. Filip je trenutno student doktorskih umetničkih studija Univerziteta u Beogradu, na programu digitalna umetnost, i imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Njegove grafike u kraljevačkoj galeriji izložene su tako da se mogu posmatrati odvojeno ali i kao delovi koji grade celinu. Izložba je nazvana “Ogled prostora”.

“Tema ovog rada je subjektivnost, prostor i kako pojedinac opstaje u svetu. Tema su i kognitivne funkcije, odnosno kako pojedinac percipira svet oko sebe,” ističe autor.

Filipov nastavnik, profesor Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu, Vladimir Ranković izložbu ocenjuje najvišom ocenom i naglašava da mladi umetnik kombinuje viševekovnu tradiciju grafike kao umetničke discipline i najsavremenije tehnologije.

“Sve ovo što vidite ovde je štampano manuelno, kao što bi štampao neko recimo 1800. godine, ali sama priprema ploča uključuje upotrebu najsavremenijih tehnologija u pripremi klišea sa kojih su otisci pravljeni,” objašnjava Ranković.

Izložba u galeriji “Maržik” biće otvorena narednih petnaest dana.

Share

Povezani postovi