Privreda 

Novi pogon “Henkela” u Kruševcu

Nov proizvodni pogon kućne hemije kompanije “Henkel”, koja u Srbiji posluje od 2002. godine, otvoren je u Kruševcu u prisustvu premijerke Ane Brnabić, ambasadora Nemačke Aksela Ditmana, predstavnika kompanije i Grada Kruševca.

U novom pogonu posao će dobiti još 50 ljudi, a u fabrici će se koristiti prvi put najsavremenija tehnologija za proizvodnju “somat” tableta za mašinsko pranje sudova sa rastvorljivom folijom, kojim će se, kako navode u kompaniji, snabdevati 36 regionalnih, evropskih i globalnih tržišta.

“Hvala vam za fantastične uslove za naše radnike i na tome što zapošljavate u Srbiji oko 400 ljudi”, rekla je Brnabićeva.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da “Henkel” vidi kao simbol sve intenzivnije ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

Naznačio je da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju 44.000 radnika, a od 2000. godine nemačke investicije u Srbiju su dve milijarde evra.

Direktor fabrike Dušan Antonijević istakao je da “Henkel” uspešno posluje u Srbiji već više od 15 godina i do sada je investirao 200 miliona evra u srpsko tržište.

Istakao je da je izgradnja novog proizvodnog pogona počela prošle godine i završena za osam meseci.

Nemačka kompanija “Henkel” posluje širom sveta u različitim oblastima. Osnovana 1876. godine, kompanija je prošle godine ostvarila prodaju od 20 milijardi evra i operativni profit od 3,5 milijardi evra.

Tri najpoznatija “Henkelova” brenda su “persil” (deterdžent), “švarckof” (nega kose) i “loktajt” (lepak), a ostvarili su više od 6,4 milijarde evra ukupne prodaje.

“Henkel” je 1962. godine lansirao “somat” – prvi deterdžent za čišćenje u Nemačkoj koji je posebno razvijen za mašine za sudove.

Izvor: rts.rs

Foto: Agencija Beta

Share

Povezani postovi