Društvo 

Život sa 7000 dinara mesečno

Da li je moguće izdržavati četvoročlanu porodicu sa 7000 dinara mesečno? Odgovor najbolje zna Marija Tomović iz Kraljeva, samohrana majka četvoro dece, koja je pre dve godine ostala bez posla u kraljevačkom preduzeću Magnohrom. Njena jedina primanja od tada su 4000 dinara koje dobija za dečji dodatak i 3000 dinara za alimentaciju.

Osim novca koji je potreban za svakodnevni život i školovanje, Marija mora da obezbedi i novac za lečenje svoje dece. Najmlađa Petra, koja je treći razred osnovne škole, boluje od reumatskog artritisa i prima citostatike, Uroš koji je peti razred ima težak oblik astme, a Anđela koja je na prvoj godini Gimnazije, duplu skoliozu kičme i eroziju mrežnjače oka.

“S obzirom da je od njih četvoro troje bolesno i da se svi leče na institutima u Beogradu, na Banjici, na Institutu za majku i dete i Institutu za reumatologiju, stalno nam je potreban novac za putovanja i lekove,” ističe Marija i dodaje da su joj u lečenju Anđele mnogo pomogli učenici Gimnazije koji su prikupljali novac potreban za lasersku operaciju oka.

Porodici Tomović pomogla je i Fondacija “Ristić” iz Kraljeva, koja im je dopremila neophodne namirnice, knjige, igračke i garderobu.

“Neko je rekao gospodinu Ristiću za nas. Zvao nas je dan pred Anđelinu operaciju. Ja nisam mogla da verujem, jer nam do sada niko nije ponudio pomoć a da mi to sami nismo tražili. Hvala im za sve što su doneli. Mnogo nam znači, jer nismo imali ništa,” kaže Marija.

Fondacija “Ristić” postoji sedam godina i za to vreme pomogli su mnogim porodicama i deci.

“Pretežno pomoć prikuplja naša porodica, ja, supruga i troje dece. Pomažu i drugi, donacija ima, ali su skromne. Ja ponovo apelujem na ljude koji žele da pomognu bilo kome da to mogu da učine preko naše fondacije ili lično. Mogu i da nas kontaktiraju da ih uputimo kako i gde da doniraju sredstva,” ističe Novica Ristić.

Njegova supruga Biljana pojašnjava da je akciju prikupljanja pomoći najpre pokrenuo njihov sin Veljko, koji je za vreme boravka u Americi, prikupljao novac za Kraljevčane koji su pretrpeli štetu u poplavama.

“On je bio srećan kada je to uradio, a mi smo se ugledali na njega. Želeli smo da i mi nekoga usrećimo i da koliko možemo pomognemo ljudima, da posle te naše pomoći bar neko vreme budu zadovoljni,” kaže Biljana.

Fondacija “Ristić” pokušaće da Tomovićima obezbedi i lečenje na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu.

Tomovići žive u samo dve sobe u nedovršenoj kući u Sijaćem polju, u Ulici Nikoletine Bursaća. Iako se trenutno nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciji nastoje da uvek budu čisti i uredni.

“Mnogi ljudi znaju u kakvoj sam situaciji i mnogi mi svakodnevno čestitaju kako su mi deca i negovana i vaspitana i dobri su đaci. Trudim se i uvek ću. Kažete mi, niste morali da čistite zidove od buđi varikinom, ali mene je sramota, nisam mogla da ostavim zidove da budu takvi,” kaže Marija.

Ona je svo svoje vreme posvetila nezi dece, a kako ističe teško joj je da nađe novi posao, jer ne veruje da može da pronađe poslodavca koji će imati razumevanja za njene česte odlaske u Beograd zbog lečenja dece.

Share

Povezani postovi