Društvo 

Obeležen imendan Kraljeva

Svečanom akademijom grad Kraljevo je obeležio svoj imendan, dan kada je pre 136 godina, kralj Milan Obrenović tadašnjoj varoši Karanovac dao ime Kraljevo. 
“Žitelji Karanovca želeli su da gradu , umesto starog turskog, daju novo ime, i to u godini kada je Srbija postala kraljevina,” istakao je gradonačelnik dr Predrag Terzić koji je otvorio ovaj svečani program.
U programu je učestvovao i hor Sveti arhiđakon Stefan, kao i kraljevački pesnici Miloje Radović i Radoslav Premović koji su govorili stihove o Kraljevu.
Svečana akademija propraćena je i izložbom koja je otvorena dan ranije, a priredio ju je Istorijski arhiv u Kraljevu.
Gradonačelnik Kraljeva istakao je tada značaj ličnosti kralja Milana ne samo zbog kumovanja imenu našeg grada, već i zbog uvođenja mnogih modernih tekovina u Srbiji. Između ostalog, osim što je poznat po tome što je ugušio Timočku bunu, naveo je gradonačelnik, „nezavisnu državu Srbiju je podigao na rang kraljevine, osnovao Srpsku kraljevsku akademiju, Narodnu banku, uspostavio dinar kao nacionalnu valutu, doneo prvi Zakon o zborovima i udruženjima, omogućio nastanak modernih političkih partija, doneo slobodoumni Zakon o štampi, a Ustav iz 1888. je delo lično kralja Milana…
Share

Povezani postovi