Društvo 

Defile “Besmrtnog puka” u Kraljevu

Grad Kraljevo je ove godine imao posebnu čast da Dan pobede nad fašizmom obeleži na isti način na koji se godinama obeležava u Rusiji, svečanim defileom “Besmrtnog puka”, glavnim gradskim ulicama.

“Grad Kraljevo je u Rusiji izabran 2012. godine među gradovima u Srbiji, zajedno sa dva grada iz Bosne i Republike Srpske koji će na ovaj način da ispoštuju tradiciju. Ono što je dužnost svih nas jeste da deci prenesemo sećanje na heroje, da oni vide svoje sugrađane, majke, očeve i rođake kako nose sliku svojih heroja ne u tuzi za njima, nego u večitom sećanju,” istakla je zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović.

Jedan od učesnika počasne šetnje “Besmrtnog puka”, predstavnik ruske ambasade Konstantin Nikićinovič, podsetio je da je u borbama za oslobođenje Kraljeva od fašističkih okupatora, u novembru 1944. godine poginulo 357 vojnika Crvene armije.

“Želim da izrazim zahvalnost stanovnicima Kraljeva, Gradskoj upravi, udruženju Srpsko-ruskog prijateljstva i drugim patriotskim udruženjima što ne zaboravljaju taj za ruski i srpski narod značajan datum oslobođenja od fašizma, našu zajedničku borbu i pobedu nad fašizmom,” naglasio je on.

U defileu “Besmrtnog puka” u Kraljevu, pored predstavnika grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, vojske i policije, učestvovali su i učesnici ratova od 1991. godine do 1999. godine i njihove porodice, kao i porodice Rusa koji žive u Kraljevu. Akciju je podržao i Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva.

“Mislim da je velika čast našeg grada što učestvujemo u jednoj ovakvoj manifestaciji i odajemo počast ljudima koji su se borili za slobodu grada i slobodu svih u Srbiji i svetu,” ističe predsednica Saveta Lidija Pavlović.

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je završio dvodnevnu posetu Moskvi učešćem u šetnji “Besmrtnog puka” u ovom gradu, noseći fotografiju svoga dede Anđelka Vučića. Šefa srpske države da učestvuje u šetnji “Besmrtnog puka”, pozvao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

U šetnji “Besmrtnog puka”, osim predsednika Putina i Vučića učestvovali su građani koji su nosili portrete svojih rođaka, koji su učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu i dali živote za pobedu nad fašizmom.

Share

Povezani postovi